- 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 50 ml slunečnicového oleje
- 90 ml rýžového mléka
- hrst rozinek
- 100 g mandlí
- špetka soli
- 1 lžička anýzu
- 1 lžička fenyklu
- 1/2 vanilkového lusku
- špetka jedlé sody
- špetka prášku do pečiva bez fosfátů
- kůra z bio citrónu
- šťáva z půlky citronu
Jak připravit toskánské suchary s mandlemi
- Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
- Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
- Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
- Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
- Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
- Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
- Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Super, děkuji
Nešlo by místo bochníku a následného krájení vytvarovat sušenky?? 🤔