Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Toskánské Castagnaccio – kaštanový koláč

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Castagnaccio je podzimní dezert typický pro toskánskou oblast. Je to jednoduchý koláč s rustikální chutí, ne příliš sladkou, s jemnou a vlhkou strukturou uprostřed. Jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Romantická legenda říká, že lístky rozmarýnu používané k aromatizaci kaštanového dortu byly silným elixírem lásky: Když mladý muž sní tento koláč, který mu nabídla dívka, okamžitě se do ní zamiluje a požádá jí o ruku. Tak pozor na to, pánové!

Ingredience
dortová forma o průměru 25 cm
  • 300 g kvalitní kaštanové mouky
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 80 g rozinek
  • 50 g piniových oříšků
  • špetička soli

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit toskánský kaštanový koláč

  1. Rozinky dejte namočit do studené vody asi na 10 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, promíchejte a postupně přidávejte vodu. Míchejte několik minut. Těsto musí být hladké, ne příliš tekuté ani ne příliš husté. Nechte chvíli odpočnout, poté do něj zamíchejte lžíci oleje a rozinky. Ne všechny, pár jich nechte na povrch.
  3. Předehřejte troubu na 195 °C. Dortovou formu vymažte olivovým olejem a vlijte do ní těsto. Povrch posypejte rozinkami, piniovými oříšky a lístky rozmarýnu.
  4. Pečete 25 až 30 minut. Ne víc, abyste castagnaccio nevysušili. Povrch má být suchý, lehce vrásčitý a popraskaný, to je pro něj charakteristické a tak by měl vypadat. Nechte úplně vychladnout ve formě, ve které jste ho pekli. Pak krájejte a podávejte.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tento koláč je opravdu jiný, takže konzistence nebude vyhovovat všem.
  • Klidně připravte dortík předem. Vydrží i 4 dny.
  • Dodržujte dobu pečení. Nesmí vyschnout. Správně pečené castagnaccio má jemnou vlhkou strukturu s typickou vůní podzimu!

Obměna

  • Tento recept má prastarý původ na rolnickém venkově v Toskánsku, odkud se brzy se rozšířil po celé apeninské oblasti střední Itálie až do do severních oblastí. Existují obměny podle kraje, kde se castagnaccio připravuje. Někde se přidávají do těsta ořechy, někde i sladidlo. Pokud chcete mít koláč sladší, požijte obilný slad nebo obilný sirup podle chuti.

Děti

  • Veganský dezert vhodný pro děti od 1,5 roku, jen pozor na vdechnutí oříšků.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
5. 11. 2021

Moje “prvé” s gaštanovou múkou dopadlo vééľmi dobre,bola som zvedavá na kombináciu hrozienka,oriešky a rozmarín a táto kombinácia sem pasovala,robila som na skúšku 1/2dávku,nabudúce určite do väčšej formy😀

s.hemalova
28. 11. 2020

recept vyzkoušen / z poloviční dávky/ super, chutná. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Podzimní kaštanový krém

Mám ráda rychlé sladké dezerty na lžičku, se kterými není moc práce. Jedním z nich je kaštanový krém. Prostě podzimní klasika.