Zácpa, známá také jako konstipace, je stavem, kdy dochází k nesprávnému fungování trávicího systému a střev. Hlavním příznakem zácpy u dospělých i dětí je obtížné a bolestivé vyprazdňování střev, a to obvykle méně než dvakrát týdně. Lidé trpící zácpou často mají pocit, že jejich stolice je tvrdá, suchá a obtížně se pohybuje střevy. Výjimkou bohužel není ani zácpa u dětí.
Příčiny zácpy
Co se týče příčin zácpy, známe jich mnoho. Mezi nejčastější ale patří:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- nedostatek vlákniny ve stravě je častou příčinou zácpy, vláknina totiž pomáhá zvětšovat objem stolice a usnadňuje její pohyb střevy,
- nedostatečný příjem tekutin mnohdy vede k zácpě, jelikož správná hydratace je nezbytná pro měkkou a snadno pohyblivou stolici,
- nedostatek pohybu, sedavý životní styl a nedostatek pohybu mohou způsobit zácpu, fyzická aktivita totiž podporuje normální funkci střev,
- stres a psychické faktory mohou rovněž ovlivnit trávicí systém a způsobit zácpu,
- některé léky včetně některých antidepresiv a léků na bolest vykazují vedlejší účinky ve formě zácpy.
Co na zácpu: účinná léčba stravou
Pro kondici tlustého střeva je zásadní konzumovat dostatek vlákniny v podobě tepelně upravené zeleniny (kořenová – pastinák, celer, mrkev, listová – kadeřávek, kulatá – cibule, řepa, zelí, dýně, dále česnek, křen, zázvor), celozrnných obilnin (prospěšná je celozrnná rýže, dále ječmen, špalda, oves, jáhly) a luštěnin (fazole, hlavně bílé a adzuki, dále cizrna, čočka). Dbejte na dostatek minerálů ve stravě (zařazujte zeleninové vývary, mořské řasy). I mezi ovocem ale najdeme takové druhy, které jsou přímo metlou na zácpu. Patří mezi ně například meruňky nebo jahody
Abyste se zácpy nadobro zbavili, je třeba udělat některé změny ve svém životním stylu a stravování. To nejlepší a nejmenší, co pro své tělo můžete udělat, je například:
- zvýšení příjmu vlákniny – zahrňte do své stravy potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné obilniny, ovoce a zelenina,
- dostatečná hydratace – pijte dostatek vody během dne, abyste udrželi správnou úroveň hydratace,
- pravidelná fyzická aktivita – pravidelná cvičení pomáhají zlepšit funkci střev, pro začátek postačí alespoň krátká procházka každý den,
- vyvarování se stresu – pokuste se redukovat stres a úzkost pomocí relaxačních technik, jako je jóga nebo meditace,
- odvar ze lněného semínka – pomůže vám dát střeva do pořádku, podobně působí i chia semínka.
Zdravé a vyvážené stravování je základ, stejně jako správné stravovací návyky. Dávejte si tedy pozor na:
- příliš velké porce jídla, které tělo nestíhá zpracovat a trávení se tak zastaví,
- příliš velké množství obilovin, které vás “ucpou”,
- nedostatek tepelně upravené a kvašené zeleniny,
- důsledné žvýkání a proslinění potravy,
- klid při jídle.
Dobrou hybnost tlustého střeva podpoříte průběžným pohybem (venku i doma) a pravidelným protahováním trupu. Zároveň můžete oslovovat jeho meridiány pomocí cvičení jógy, Tai-chi případně Čchi-kung. Hodí se i pomoc dechových cvičení a masáží břišní oblasti ve směru peristaltiky, případně akupresury.
Zácpa je běžným trávicím problémem, který lze často řešit změnou stravovacích a životních návyků. Pokud máte trvalé obtíže s trávením a změna stravy neměla výrazný efekt, poraďte se s lékařem, abyste vyloučili závažnější problémy. Zdravé trávení je základem celkového zdraví a pohody.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář