Mladým lidem není jedno, co jedí a jak se chovají k planetě
V březnu roku 2019 provedla agentura Ipsos výzkum trendů ve stravovacích návycích Čechů. Mimo jiné se výzkum také zaměřoval na postoj Čechů k veganství a vegetariánství. Dle získaných dat jsou alternativním výživovým směrům nejvíce otevření mladí lidé, a to jak v ČR, tak ve světě.
„Bezmasý jídelníček preferuje v Česku každý desátý mileniál. Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu. Pokud bychom tyto dvě linky spojili, mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí,“ uvádí Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která za výzkumem stojí.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Důležité výsledky výzkumu:
- Stravu bez masa preferuje 5 % Čechů, mezi mladými lidmi od 18 do 34 let je to dokonce až 10 %.
- 32 % Čechů (zejména mladé generace) uvádí, že plánují konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a masných výrobků. Důvodem je ekologické hledisko.
- 69 % populace zaznamenalo, že v obchodech, restauracích a kavárnách dochází k růstu nabídky rostlinných produktů.
- 45 % lidí je přesvědčeno, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí a změnu klimatických podmínek na zemi.
- Více než 1/2 obyvatel ČR alespoň občas zjišťuje, jestli je obal výrobku kosmetiky ekologický a polovinu populace zajímá, jestli byl výrobek testován na zvířatech. S tím také souvisí obliba veganské módy.
zdroj obrázku: infografiky.ihned.cz
Hlavní motivací ke změně je zdravý životní styl, etika a zdraví
„Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy oproti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy,“ dodává k výsledkům Tomáš Macků, ředitel komunikace výzkumné agentury Ipsos.
„Zajímavé rovněž je, že pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům.“
zdroj: spolecenskaodpovednostfirem.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář