Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Třešňová buchta pro lenochy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cukru, mouky, mléka, vajec a bezlepkový. Pekáček jsme snědli k svačině, takže zítra jdeme zase na třešně.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg třešní
  • 3 hrnky vody
  • 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
  • 5 lžic chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme třešně a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Včera večer jsem udělala tuto buchtu, ale nevím kde jsem udělala chybu nedá se krájet jako koláč, nedrží pohromadě, ale rozpadá se. Nevíte čím by to mohlo být ?

Moc děkuji za recept. Je to první sladký výtvor, co se mi povedl. Vyzkoušela jsem kombinaci strouhaná jablka, rozinky, chia semínka, kokos a rýžový sirup. Nic lepšího už jsem dlouho nejedla. A to jsem měla strach, aby jáhly nebyly hořké, když je jen propláchnu ve studené vodě.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
131
61

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...