- čerstvé třešně
- špetka soli
- voda
Jak připravit ovocný kompot bez cukru
- Omyjeme třešně a naskládáme do sklenic. Používáme zdravé, zralé a nepoškozené plody a sklenice stejné velikosti.
- V hrnci svaříme vodu se špetkou soli, popřípadě dosladíme rostlinným sladidlem (viz část “praktické”).
- Když voda zchladne, ale bude stále horká, zalijeme jí třešně, asi dva centimetry pod horní okraj. Zavíčkujeme.
- Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do 2/3 teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna hrnce ani mezi sebou.
- Sterilizujeme asi 25 minut na 80°C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
- Vyjmeme, zkontrolujeme jestli víčka chytla a obrátíme sklenice dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
- Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.
Praktické
- Většina ovoce nepotřebuje dosladit, je přirozeně sladké a sůl ještě sladkost z ovoce vytáhne. Pokud chcete kompot zdravě přisladit, přidejte do zálivky (svařená voda se solí) zdravé sladidlo. Skvěle se hodí ovocné šťávy čistě z ovocných koncentrátů bez doslazování (hruškový či jablečný koncentrát), datlový sirup, rýžový sirup, obilné slady apod.
- Případně můžeme dosladit kombinací třešní s jablky či hruškami.
Obměna
- Můžeme použít jakékoli sezónní ovoce. Velké ovoce nakrájíme na menší kusy a postupujeme stejným způsobem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já jsem na podzim zavařila oloupané hrušky, 2 kolečka citrónu a pár rozinek do sklenice. Vydržely celý rok a manžel říkal, že nepoznal rozdíl. Drobné zahradní a lesní ovoce rozvařím s troškou soli jako směs, horké naplnim do skleniček a obrátím dnem vzhůru. Není to sice úplně jako marmeláda ale chuť je svěží, příjemná. Přelévám tím různé dezerty.
Musím se přiznat,že kompoty a marmelády dělám postaru…a to s cukrem. Marmelády jsem jednou bez cukru zkusila, i s agarem a šlo to pak všechno do koše. Nejen,že konzistence byla hrozná a nikomu to nechutnalo, ale hlavně se to pak zkazilo. Moc mě to mrzelo,protože jsem vyhodila ovoce a můj čas vlastně zbytečně. Takže jsem si ráda přečetla tento článek. Kompot jsem bez cukru nezkusila vůbec, někde jsem četla, že právě cukr zabraňuje tomu aby se tam množili nežádoucí bakterie. Nevím jestli je to pravda, ale jak vidím z tohoto článku asi to jde.