Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Třešňový kompot

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Pojďme si uchovat sladké třešně na chladnější období roku. A zavzpomínejme pak na léto.

Ingredience
  • čerstvé třešně
  • špetka soli
  • voda

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit ovocný kompot bez cukru

  1. Omyjeme třešně a naskládáme do sklenic. Používáme zdravé, zralé a nepoškozené plody a sklenice stejné velikosti.
  2. V hrnci svaříme vodu se špetkou soli, popřípadě dosladíme rostlinným sladidlem (viz část “praktické”).
  3. Když voda zchladne, ale bude stále horká, zalijeme jí třešně, asi dva centimetry pod horní okraj. Zavíčkujeme.
  4. Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do 2/3 teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna hrnce ani mezi sebou.
  5. Sterilizujeme asi 25 minut na 80°C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
  6. Vyjmeme, zkontrolujeme jestli víčka chytla a obrátíme sklenice dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
  7. Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.

Praktické

  • Většina ovoce nepotřebuje dosladit, je přirozeně sladké a sůl ještě sladkost z ovoce vytáhne. Pokud chcete kompot zdravě přisladit, přidejte do zálivky (svařená voda se solí) zdravé sladidlo. Skvěle se hodí ovocné šťávy čistě z ovocných koncentrátů bez doslazování (hruškový či jablečný koncentrát), datlový sirup, rýžový sirup, obilné slady apod.
  • Případně můžeme dosladit kombinací třešní s jablky či hruškami.

Obměna

  • Můžeme použít jakékoli sezónní ovoce. Velké ovoce nakrájíme na menší kusy a postupujeme stejným způsobem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

    34 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Naděžda
    28. 6. 2024

    Já jsem na podzim zavařila oloupané hrušky, 2 kolečka citrónu a pár rozinek do sklenice. Vydržely celý rok a manžel říkal, že nepoznal rozdíl. Drobné zahradní a lesní ovoce rozvařím s troškou soli jako směs, horké naplnim do skleniček a obrátím dnem vzhůru. Není to sice úplně jako marmeláda ale chuť je svěží, příjemná. Přelévám tím různé dezerty.

    Musím se přiznat,že kompoty a marmelády dělám postaru…a to s cukrem. Marmelády jsem jednou bez cukru zkusila, i s agarem a šlo to pak všechno do koše. Nejen,že konzistence byla hrozná a nikomu to nechutnalo, ale hlavně se to pak zkazilo. Moc mě to mrzelo,protože jsem vyhodila ovoce a můj čas vlastně zbytečně. Takže jsem si ráda přečetla tento článek. Kompot jsem bez cukru nezkusila vůbec, někde jsem četla, že právě cukr zabraňuje tomu aby se tam množili nežádoucí bakterie. Nevím jestli je to pravda, ale jak vidím z tohoto článku asi to jde.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    18

    Dřínková marmeláda

    Tahle dobrota rozhodně stojí za tu chvilku práce. Dřínky jsou nakyslé a marmeláda z nich chutná trochu jako šípková, trochu jako třešňová. V naší rodině je...

    Makový HIT cheesecake s tofu a hruškami bez mouky

    Makový dortík s krémem z tofu a hruškami na způsob cheesecake vhodný i pro pro strávníky s histaminovou intolrenací. Zdravý a chutný dezert bez cukru, vaje...
    26

    Svěží jahodový HIT koláček bez mouky

    Letní dezert s jahodami vhodný i pro histaminovou intoleranci. Snadný a osvěžujíci koláč bez vajec, cukru, lepku a laktózy.
    15
    11

    Jablkový koláč s datlovou drobenkou

    Tento jednoduchý jablečný dezert je výborný i pro klasické strávníky, můžou se po něm utlouct.

    Meruňkový míša do skleničky (bez lepku)

    Dezerty do skleničky jsou nejen jednoduché, ale taky hezky vypadají. Sezóna meruněk si o jeden takový přímo žádala a všichni jsme se oblizovali až za ušima...

    Sečuánské fazolky

    Pikantní jídlo z čerstvých zelených fazolek pro milovníky asijské kuchyně.