- 1,5 hrnku kukuřičné krupice
- 5 hrnků vody
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek rozinek
- 6 lžic rýžového sirupu (nemusí být)
- cca 2 kg třešní
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- sůl
- 1,5 litru vody nebo moštu
- 6 lžic ovoc. koncentrátu, pokud nepoužijeme mošt
- 3 lžíce agaru
- květy bezu (nemusí být)
Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu
- V teplé vodě (5 hrnků) rozmícháme sirup.
- Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos, špetku soli.
- Pak na plech vlijeme vodu se sirupem a přidáme olej.
- Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
- Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi hodinu.
- Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout.
- Než se upeče korpus, připravíme z vody nebo moštu želé.
- Dáme vařit vodu/mošt se špetkou soli. Pokud nemáme mošt, přidáme 6 lžic ovocného koncentrátu, který nám mošt vytvoří. Ochutnejte, zda je pro vás dost sladký případně přidejte.
- Když se vaří, přidejte agar rozmíchaný v trošce studené vody a nechtě minutku povařit.
- Vypněte a nechte trochu vychladnout, aby třešně nečernaly.
- Omyté třešně rozložte na korpus a zalijte je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
- Nalijte na plech jen půlku tekutiny a dejte do chladu. Zbytek držte pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
- Když první vrstva agaru ztuhne a třešně už nehrozí vyplaváním, nalijte druhou část agaru.
- Pokud máte bez, tak nasypte rovnoměrně na agar.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Každý agar želíruje trochu jinak, pro ostestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
- Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat.
- Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
- Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
- Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
- Rozinky můžete zcela nahradit sirupem (nebo sladem, pokud nemáte problém s lepkem)
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ráda bych se zeptala, jestli se doba pečení zkrátí, když použiju instantní kukuřičnou krupici.
Zdravím, je možné vynechat rozinky? Nebude se korpus rozpadat?