Proč mám bolesti?
Nejprve si pojďme vysvětlit, co se skrývá za vznikem bolesti. Bolest jako taková se totiž objevuje převážně z důvodu probíhajícího zánětu. Jeho působky dráždí receptory bolesti a z těchto receptorů je veden pocit bolesti nervovými drahami do mozku, kde si jí uvědomíme. Pokud jsou tyto receptory a nervové dráhy drážděny zánětem dlouhodobě, vzniká bolest chronická. V mozku se mohou zároveň dít změny, které vedou k zesílenému a udržovanému vnímání bolesti.
K chronické bolesti jsou náchylnější hypersenzitivní lidé, kteří mají zvýšenou vnímavost na bolest, stejně jako jedinci, kteří mají sklon k úzkostem až depresím. Větší inklinaci ke vzniku chronického zánětu a tudíž bolesti mají rovněž osoby, které trpí nadváhou, vysokým krevním tlakem či diabetem 2.typu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Důvodem vzniku a udržování chronické bolesti může být přetěžování, nedostatek odpočinku, nadměrný psychický stres, genetická predispozice, vliv ale může mít i nevhodné složení stravy, které podporuje vznik zánětu.
Jak může pomoci strava?
Studie zkoumala vliv stravy na rostlinné bázi na průběh chronických kosterně-svalových bolestí. Ukázalo se, že tato strava měla u zkoumaných jedinců pozitivní vliv na redukci bolestí (průměrně o 3 body na 0-10 škále bolesti). Jiná studie prokázala vliv rostlinné stravy na signifikantní snížení CRP jakožto indikátoru systémového zánětu. Již po 3 týdnech této stravy se CRP snížil až o 33 %. Průkazné to bylo ve snížení pocitu bolesti u migrén. Podle další studie měla změna stravy na rostlinnou pozitivní vliv na průběh bolestivé menstruace. V jiném průzkumu se ukázalo, že strava na rostlinném základě ulevuje od potíží při osteoartritidě. Vliv této stravy byl prokázán i na zmírnění bolestí při fibromyalgii.
Strava svým složením může podporovat či tlumit zánětlivou odpověď, která má vliv na pocit bolesti. Studie ukazují, že protizánětlivý efekt má primárně strava založená na celých rostlinných potravinách.
Které konkrétní potraviny mají potenciál redukovat zánět a jsou tzv. protizánětlivé?
- Potraviny přirozeně obsahující vlákninu – Vláknina podporuje správné osazení mikrobiomu našich střev, který má vliv na naší imunitu a moduluje zánět. Mezi tyto potraviny se řadí hlavně zelenina (zvlášť listová), celozrnné obilniny, luštěniny (Jak správně uvařit luštěniny?), semínka a ořechy (Jak správně připravovat semínka a ořechy).
- Rostlinné potraviny obsahující polyfenoly, což jsou látky, které mají antioxidační a protizánětlivé schopnosti. Polyfenoly produkuje každá rostlina, jejich množství se ale liší druh od druhu, místa, kde rostlina roste a také následného způsobu jejich zpracování. Nejvíce polyfenolů obsahuje bobulovité ovoce (doporučujeme konzumovat v sezóně), zelenina, dále luštěniny, semínka, ořechy, patří sem i koření jako je kurkuma, zázvor či skořice.
Některé potraviny a nápoje k rozvoji zánětu naopak přispívají a je lépe je nekonzumovat tak často. Jejich nadměrná konzumace může vést k rozvoji syndromu propustného střeva, který způsobuje další zátěž imunitního systému a podporuje vznik prozánětlivého prostředí v těle. Co se vyplatí ve svém jídelníčku omezit?
- Jednoduchý cukr a rafinované sacharidy jako jsou sladkosti, sladké pečivo a nápoje, bílá mouka. Obecně je nejlepší snížit množství jakýchkoliv sladidel, do dezertů je ideální slad, který obsahuje složité sacharidy, dále je možné použít i sušené ovoce či sladkou zeleninu (mrkev, batát, dýni). Sladká chuť jako taková je pro člověka potřebná, ale dá se uspokojit zdravě.
- Průmyslově zpracované potraviny – z důvodu obsahu velkého množství jednoduchých cukrů, nasycených tuků, soli, chemických aditiv, což jsou látky, které mají tendenci zvyšovat zánětlivou odpověď organismu.
- Červené maso, uzeniny – při nadměrném příjmu vadí vysoký obsah nasycených tuků, hem železa, v případě uzenin také soli a aditiv. Omezujte přípravu masa smažením a grilováním.
- Živočišné mléčné výrobky – ve větším objemu jsou pro tělo špatně stravitelné a poškozují tak imunitu střeva. Lépe stravitelné jsou fermentované výrobky.
- Alkohol – zvyšuje produkci zánětlivých cytokinů.
Další rady, jak se zbavit zánětu naleznete v článku Stravou proti zánětům. Chcete se s námi pustit do změny stravy a poskládat si jídelníček tak, abyste chronický zánět a z něj plynoucí bolesti účinněji odstranili? Chcete vědět, jak zdravě nahradit potraviny, na které jste zvyklí? Rádi vás navedeme v našem online průvodci Jak začít. Sledujte sezonní tipy a rady na to, jak se stravovat v různých obdobích roku. Více do hloubky a krok za krokem s námi můžete projít kurzem Jarní očista či Podzimní detox. Nastartovat ozdravné procesy můžete i v intenzivním kurzu Hubneme do plavek. Nebo se zatím připojte do Klubu Jíme Jinak, kde na vás čeká další dávka článků o zdravém životním stylu, rozhovory s celostními odborníky na témata jako je chronická únava a vyčerpání, alternativní léčba cukrovky či autoimunitní onemocnění, online cvičení, vzorové jídelníčky a slevy na naše kurzy.
Příběhy našich čtenářů
Zajímají vás příběhy lidí, kteří měli potíže s chronickou bolestí a pomocí změny stravy se jim podařilo se s ní vypořádat? Přinášíme vám příběhy několika našich hrdinů.
Napište nám i vy svůj příběh, jak se vám daří či nedaří se zbavit chronické bolesti. Rádi vás podpoříme na vaší cestě!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bude to už 5-let, kdy mne bývala spolužačka ze ZDŠ pí. Jitka Janečková přesvědčila na třídním srazu u nutnosti se zdravě stravovat. Dnes mám poprvé po 30-ti letech laporatoř naprosto v pořádku, krevní tlak 110/70 a problémy s trávením zmizely. Je to důkaz, že zdravá strava zafunguje i u starších lidí !