- 1/2 tuřínu
- 2 listy kapusty
- 1 mrkev
- 1 cibule
- hrnek sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 0,5 lžíce umeocta
- koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- jako posypka: jarní cibulka
- Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
- Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na menší a tuřín na větší kostičky, kapustu na proužky.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
- Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustu a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
- Přidáme namočené houby a vývar/vodu,
- Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
- Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
- Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
- Podáváme s čerstvou jarní cibulkou nasekanou na drobno.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Tuřín jsou ty žluté kostičky na fotce. Chutná podobně jako kedluben, možná jemněji. Návštěvy obvykle myslí, že se jedná o brambory. Aby tuřín chutnal jako brambory, je potřeba ho uvařit do měkka – píchněte do něj vidličkou pro kontrolu.
- Pokud by byla polévka pro vás příliš sladká, přidejte na konci ještě trochu sójové omáčky.
- Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
- Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.
Obměna
- Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
- Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.
Děti
- S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
- Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
S čerstvými shiitake,žeruchou (vňať došla) ráno potešila_ časť som odložila do esbitky a na obed som do nej pridala kyslú kapustu,k tomu
https://www.jimejinak.cz/fazolove-karbanatky/ a opäť dobrá dvojka
do kompletky
Výborná 😊👌