Není sojová omáčka jako sojová omáčka!
Ta pravá sójová omáčka je tradiční asijské dochucovadlo vyráběné fermentací sójových bobů. Nejčastěji se používá k dochucování sushi. My ji v našich receptech s oblibou používáme pro dodání “umami” a slané chuti do hlavních jídel, polévek, pomazánek, omáček, marinád aj., ale také tam, kde by vás možná ji ani nenapadlo použít (například do zmrzlin nebo sladkých těst, kde zesílí sladkou a karamelovou chuť).
Dříve bylo na trhu sojových omáček jen pár. Dnes jsou jich desítky a už bohužel není sojová omáčka jako sojová omáčka. Některé jsou vyrobené průmyslově (bez tradiční fermentace) za přidání umělé chuti, tzv. éčka glutamanu sodného (E621) a karamelu na dobarvení. Proto je třeba vybírat velmi pečlivě.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Sojová omáčka sice obsahuje pšenici, ale…
Tradiční sojová omáčka má výrazné aroma a nasládlou chuť. Za to může spojení 3 základních ingrediencí: sojových bobů (dělají tu pravou chuť), pšenice (vytváří výrazné aroma vůně) a soli (potlačuje působení mikroorganismů).
- Složení: voda, sojové boby, pšenice, mořská sůl, koji.
Jste jedním z těch, kteří ji vraceli do regálu?
Možná, že jste jedním z těch, kteří sojovou omáčku po přečtení složení znovu vrátili do regálu s tím, že ji kvůli bezlepkové dietě nemůžete, protože obsahuje pšenici. A raději jste třeba sáhli po dražší a koncentrovanější tamari omáčce nebo aminos omáčce, které pšenici neobsahují. Ale…
Díky tradiční přípravě se lepek rozloží
I když sojová omáčka, obsahuje ve složení pšenici, není pro celiaky zapovězena! Tradičně vyráběné sojové omáčky totiž prochází velmi dlouhou fermentací sójových bobů a pšenice pomocí koji (ušlechtilé plísně Aspergillus oryzae). Působením proteolytických enzymů tak dochází k degradaci pšeničné bílkoviny na kratší peptidy a aminokyseliny, a proto tradičně připravené sojové omáčky neobsahují lepek a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Podloženo testy – Shoyu omáčka neobsahuje lepek!
- Požádali jsme firmu Sunfood o testy na lepek u jejich sojové omáčky Sunfood Shoyu (testy k nahlédnutí zde). Prošla jako bezlepková.
- Také uzené tofu a uzený i smažený tempeh firmy Sunfood jsou bez lepku (testy k nahlédnutí zde), protože se k jejich výrobě používá ta samá sojová omáčka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pokud chcete dobrou bezlepkovou omáčku, kdysi jsem četal někde rozbory a tak kupuju Tamari od Coutrylife a spokojenost. Na ostatní reaguji. A to mám také alergii na soju, ale trochu tamari snesu :)
Mám podobnú skúsenosť. Tofu a tempeh pripravené doma s tamari mi nevadia, ale po výrobkoch zo Sunfoodu mám klasické príznaky, i keď by mali byť bezlepkové. Niektorým zrejme môže lepok vadiť aj pod tú stanovenú hranicu.