- 50 g jáhel
- 200 g bílé tofu
- 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti)
- 50 g hrozinek
- půl deci mirinu (pokud máte rádi chuť hrozinek v rumu)
- lžíce až dvě citronové šťávy (lze přidat i kůra)
Jak vytvořit veganský tvaroh
- Hrozinky propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
- Pak je namočíte do mirinu a necháte nacucat. Kdo mirin nechce použít, tak hrozinky jen spaří horkou vodou. Ale musím říct, že na dochucení tvarohu je mirin skvělý.
- Jáhly propláchneme studenou vodou, dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli.
- Po 10 minutách přidáme k jáhlám tofu nakrájené na větší kostky a vaříme ještě asi 15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda vsáknout do jáhel.
- Obsah hrnce spolu se třemi obalenými lžícemi sirupu a trochou citronové šťávy rozmixujeme do hladka.
- Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.
- Na závěr už jen stěrkou vmícháme namočené hrozinky včetně mirinu.
- Konzistence by měla být jako tvaroh.
Praktické
- Zbylý tvaroh uchováváme v lednici.
- Pokud z důvodu alergie nemůžete sóju ani v její zdravé úpravě, jako je tofu, můžete si na svačinu připravit jiný krémový dezert, např. jáhlový pudink, makový krém nebo kokosovo-karobový pohár.
Obměna
- Nemusíme dávat jáhly a použít pouze bílé tofu, naředit ho troškou rostlinného mléka a rozmixovat se zbylými ingrediencemi. Dozdobit rozinkami (není ale třeba).
- Když přidáte kakao, dostanete kakovou verzi á la termix.
- Při mixování můžete přidat také ovoce a mít různé ovocné varianty tofu krému.
Kombinujeme
- Tento tvaroh můžeme konzumovat tak jak je, dále ho můžeme přidat do pohárů, do koláčů, závinů, ale i jako jedna z vrstev dortů. Výborný je i cheesecake, kde na křehké těsto dám takto připravený tvaroh z trochou rozmixovaných mandlí na prach a uvařeného agaru pro ztuhnutí.
- Pár nápadů, kam tvaroh použít:
Děti
- Tvaroh mohou děti asi od 1 roku, ale bez mirinu.
Tvaroh z jahel a tofu
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zvyšok pšena mal skončiť takto:
https://www.jimejinak.cz/osvezujici-citronovo-kokosovy-pudink-z-jahel/,ale
robila som od oka a tekutiny bolo viac,tak na zahustenie som pridala tofu,vanilku a tak mám dnes svačinu 2 v 1😀
Nemam to tak hezky nazdobeny, bo pyrane byly rychlejsi, mnam