Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Tvarohová” tofu pomazánka s mrkví

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 kostky bílého tofu
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl hrnku vody
  • sojová omáčka
  • umeocet / citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit pomazánku z tofu “tvarohu”

  1. Tofu dáme povařit na 10 minut do slané vody.
  2. Mezitím cibuli pokrájenou na kostičky osmažíme krátce na trošce oleje spolu se solí a mrkev nastrouháme na jemno.
  3. Vyndáme uvařené tofu z vody a rozmixujeme s osmaženou cibulí a česnekem.
  4. V hrnku rozmícháme ve studené vodě kukuřičný škrob a zavaříme ho krátce do rozmixované směsi, aby vznikl krém.
  5. Podle potřeby naředíme vodou, ve které se tofu vařilo.
  6. Dochutíme umeoctem nebo citronovou šťávou (já dala od každého trochu), pokud je potřeba přidáme sojovou omáčku.
  7. Do hotové pomazánky vmícháme syrovou strouhanou mrkev a podáváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Neměli jsme po ruce placky ani pečivo, tak jsme mazali na okurky. Bylo horko a tyhle okurkové kanapky měli u našich hostů úspěch.

Obměna

  • Můžeme dát jedno tofu uzené a jedno bílé, případně jiné příchutě a kombinace (tofu s bylinkami, s řasou apod.)
  • Místo česneku dáme čerstvé bylinky ze zahrádky a místo mrkve jiná zelenina.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, nepřeháníme s česnekem a dochucovadly.
  • Menším dětem odebereme před přidáním česneku a sojové omáčky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
4. 10. 2024

Ta je prostě výborná, také dělám. Letos mi vyrostla maxi mrkev.

havliar
2. 8. 2024

Teda, rozhodně to nebyla příprava na pár minut, zabralo mi to dobrou půl hodinu se třema prťatama za zadkem…Nakonec se mi podařilo ji nějak dochutit, ale musela jsem dát dvojnásobek dochucovadel než jsem si původně myslela. Takže pro příště- nešetřit česnekem, citronem a umeoctem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanka: Prohřátí a energie

Přinášíme vám článek o pohance, tradiční potravině z chladných oblastí střední Asie s mnoha zdravotními benefity. Dozvíte se, jak ji konzumovat pro zvýšení...

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!
Blog
klub
90
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...
klub
46
11

Zdraví v zimě

V zimě si orgány spadající pod element vody (ledviny, močové cesty a pohlavní orgány) zaslouží naši zvláštní pozornost a stravu, která je posílí a připraví...

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...