Na těsto:
- 1 hrnek (250 ml) na jemno umletých mandlí
- 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 1 dcl sezamového nebo jiného panenského oleje
- voda dle potřeby asi 1-3 lžíce (záleží, jak saje mouka)
Ostatní ingredience:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 balíčky bílého tofu (asi 400 g celkem)
- půl deci jablečného koncentrátu + 2 deci vody (nebo 2,5 dl jablečného moštu)
- 4 středně velká jablka
- 1 šálek nahrubo umletých vlašských ořechů
- 3/4 šálku rozinek
- 2 lžíce agaru (ze sáčku)
- 1 lžíce sladěnky
- půl lžičky skořice
- špetka soli
Jak připravit jablečný koláč s “tvarohem”
- Nejprve připravte těsto. Všechny uvedené ingredience na těsto (mouku, mleté mandle, sůl, olej) smíchejte v míse a opatrně přidávejte po lžících vodu. Měla by vzniknout spíše drobenka, která ale drží pohromadě, když ji zmáčknete, než vláčné těsto.
- Drobenku vysypejte na dno formy na dort nebo zapékací mísy a nejdřív pomocí prstů vytvořte = uplácejte okraje formy do výšky asi 5 cm, pak zbytek rovnoměrně rozsypejte po dně a pomocí dlaně uplácejte dno. Forma by měla být rovnoměrně pokrytá těstem, které by mělo v pohodě držet. Pokud se vám těsto stále drobí, přidejte trochu vody.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Nyní si připravte náplň. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Do hrnce nalijte 0,5 dl jablečného koncentrátu a 2 dl vody, přidejte bílé tofu nakrájené na větší kostky, půlku oloupaných jablek nakrájených na kostky a polovinu namočených a slitých rozinek. Vařte 10-15 minut.
- Mezitím si nachystejte posypku – nastrouhejte druhou polovinu jablek na hrubo, přidejte skořici, na hrubo umleté vlašské ořechy, špetku soli a druhou půlku slitých rozinek. Důkladně promíchejte.
- Uvařené tofu s jablky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a doslaďte, pokud bude potřeba, sladěnkou. Na závěr zamixujte do hmoty 2 polévkové lžíce práškového agaru. Směs nalijte na těsto a navrch posypejte posypkou z jablek, ořechů a hrozinek. Pečte v horkovzdušné troubě na 170°C 30 minut.
Obměna
- Místo jablek můžete použít i hrušky nebo švestky či kombinaci více druhů ovoce.
- Místo vlašských ořechů můžete použít mandle nebo zkombinovat obojí.
- Místo sladěnky můžete osladit obilným sirupem (např. rýžovým).
Praktické
- Tento páj na způsob cheesecake vydrží v lednici asi 3-4 dny.
- Špaldová mouka obsahuje lepek. Pokud máte bezlepkovou dietu a nebojíte se experimentovat, nahraďte špaldovou mouku kombinací bezlepkových mouk (např. jáhlová, čiroková, pohanková apod.), ale počítejte s tím, že těsto bude možná hůře držet. Nebo si můžete upéct jiný moučník, skvělý je např. mrkvový jáhelník s chia semínky nebo cuketový perník bez lepku.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Také se moc těšíme a jsme zvědavý.. zítra pošlu jak se povedl 😍🥰
Vypadá krásně, čekám až trochu vystydne…. 😊