Na těsto:
- 1 hrnek (250 ml) na jemno umletých mandlí
- 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 1 dcl sezamového nebo jiného panenského oleje
- voda dle potřeby asi 1-3 lžíce (záleží, jak saje mouka)
Ostatní ingredience:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- 2 balíčky bílého tofu (asi 400 g celkem)
- půl deci jablečného koncentrátu + 2 deci vody (nebo 2,5 dl jablečného moštu)
- 4 středně velká jablka
- 1 šálek nahrubo umletých vlašských ořechů
- 3/4 šálku rozinek
- 2 lžíce agaru (ze sáčku)
- 1 lžíce sladěnky
- půl lžičky skořice
- špetka soli
Jak připravit jablečný koláč s “tvarohem”
- Nejprve připravte těsto. Všechny uvedené ingredience na těsto (mouku, mleté mandle, sůl, olej) smíchejte v míse a opatrně přidávejte po lžících vodu. Měla by vzniknout spíše drobenka, která ale drží pohromadě, když ji zmáčknete, než vláčné těsto.
- Drobenku vysypejte na dno formy na dort nebo zapékací mísy a nejdřív pomocí prstů vytvořte = uplácejte okraje formy do výšky asi 5 cm, pak zbytek rovnoměrně rozsypejte po dně a pomocí dlaně uplácejte dno. Forma by měla být rovnoměrně pokrytá těstem, které by mělo v pohodě držet. Pokud se vám těsto stále drobí, přidejte trochu vody.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Nyní si připravte náplň. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Do hrnce nalijte 0,5 dl jablečného koncentrátu a 2 dl vody, přidejte bílé tofu nakrájené na větší kostky, půlku oloupaných jablek nakrájených na kostky a polovinu namočených a slitých rozinek. Vařte 10-15 minut.
- Mezitím si nachystejte posypku – nastrouhejte druhou polovinu jablek na hrubo, přidejte skořici, na hrubo umleté vlašské ořechy, špetku soli a druhou půlku slitých rozinek. Důkladně promíchejte.
- Uvařené tofu s jablky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a doslaďte, pokud bude potřeba, sladěnkou. Na závěr zamixujte do hmoty 2 polévkové lžíce práškového agaru. Směs nalijte na těsto a navrch posypejte posypkou z jablek, ořechů a hrozinek. Pečte v horkovzdušné troubě na 170°C 30 minut.
Obměna
- Místo jablek můžete použít i hrušky nebo švestky či kombinaci více druhů ovoce.
- Místo vlašských ořechů můžete použít mandle nebo zkombinovat obojí.
- Místo sladěnky můžete osladit obilným sirupem (např. rýžovým).
Praktické
- Tento páj na způsob cheesecake vydrží v lednici asi 3-4 dny.
- Špaldová mouka obsahuje lepek. Pokud máte bezlepkovou dietu a nebojíte se experimentovat, nahraďte špaldovou mouku kombinací bezlepkových mouk (např. jáhlová, čiroková, pohanková apod.), ale počítejte s tím, že těsto bude možná hůře držet. Nebo si můžete upéct jiný moučník, skvělý je např. mrkvový jáhelník s chia semínky nebo cuketový perník bez lepku.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Chtěla jsem se zeptat zda mohu použít mandlovou mouku? a tofu hedvábné?
Výborny dezert, partnerovi také moc chutnal, místo koncentrátu jsem dala také vodu z hrozinek. Příště udělám z poloviční dávky, protože jsme na to dva, i když jsem dnes vzala mamce porci k čaji a ona ( jinak zarytá odpůrkyně novinek a neznámých surovin) si páj moc pochvalovala, netušíc, že jedla moučnik s tofu, které by z ajinych okolností vůbec neochutnala😁😉