Domů > Magazín > Žijeme jinak

Tvoříme, sušíme, plánujeme

sezóna jaro

Jaro je tu a i když ještě zima občas otravuje a nechce pustit ke kralování teplo a sluníčko, přece jenom už v těchto měsících – v březnu a dubnu, můžeme začít tvořit. Jak tyto měsíce začít využívat? Přípravou různých maličkostí, které nám v zimě dobře poslouží v kuchyni.

Kopřiva jako dárek

Tím bych chtěla připomenout, že pomalu začíná sušící sezona! A já začínám od kopřivy. Nesuším jen pro mě, ale během jara a léta vyrábím postupně jedlé dárky. Takže pokud máte někoho, kdo by z takového dárku měl radost, začněte tvořit. Já připravuji listy a kopřivový prášek. Pak už bude stačit skleněná dózička, provázek a třeba nějaká malá dekorace, pokud budeme tvořit dárky.

Pouze upozornění, sbírejte kopřivu kde jste si jistí, že nebudou rostliny znečištěné. To není jen tak, takové místo najít. Pozor i při sběru kopřiv v okolí polí, tam mohou být pesticidy a různé chemikálie. Nejlepší je opravdu odněkud daleko od lidského činění. Já mám na zahradě dva kopřivové koutky. Sázela jsem jí před několika lety kvůli babočkám, je to jejich živná rostlina, na kterou kladou babočky vajíčka a housenky pak listy požírají. Jsem šťastná, protože mám na zahradě nejen kopřivu, ale i nádherné motýly.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Takže až si vyjdete do přírody, berte s sebou rukavice a nůžky. Protože to, co si nyní nasušíte, v zimě jako když najdete.

O kopřivě se dozvíte více v článku od Evy.

Meduňka a fialka – další poklady z přírody

No a nejen kopřivy začínáme v tomto období sušit. Další rostlinka, bylinka z mé zahrady je meduňka (Melissa officinalis). Je to rošťák bylinka, rozroste se kde chce, takže jí mám nejen v mém bylinkovém záhonku, ale všude. Krásně voní po citrónu. Takže i tuto bylinku můžete sušit a v zimě použít.

Další naše tvoření se může zaměřit na sběr květů fialek. Můžeme si z nich připravit fialkový ocet. Při sběru květů nedrancujte přírodu, myslete i na hmyz, nejsme jediní koho tyto voňavé květy přitahují. Nasbíráme si jen co potřebujeme a poděkujeme za to matce Přírodě. I fialky, jako kopřivy, mám na zahradě. I když kvetou hodně a mám jich plno, beru opravdu jen malou část.

Jitrocelová mast

Další super věcička, co si můžeme připravit je jitrocelová mast. Připravíme jí z jitrocele kopinatého – Plantago lanceolata. Je to planá léčivá bylina, kterou najdete všude. I jitrocel mám na zahradě a pokud se třeba říznu nožem, běžím na zahradu, rozmačkám list jitrocele a přiložím na ránu. Jitrocel přinese okamžitou úlevu, má dezinfekční a antibakteriální účinky. Při sběru jitrocele nepoškoďte listy, které by ztmavly a nebyly by k přípravě masti vhodné.

Recept na jitrocelovou mast:

  • 3 hrsti jitrocelových listů
  • 250 g kokosového oleje
  • 50 g olivového oleje

Jak připravit mast:

  1. Natrhejte listy jitrocele, omyjte je a osušte.
  2. V kastrůlku rozpusťte olej při 40°C. Pak do něj natrhejte listy jitrocele. Promíchejte a nechte macerovat v temnu asi 14 dnů. Dbejte na to, aby všechny listy byly ponořené olejem, popřípadě dolijte olivový olej.
  3. Po 14 dnech znovu zahřejte hmotu na 40°C a přes cedník nalijte hmotu do nádoby. Uzavřete a dejte do lednice.

Tak to bylo pár malých nápadů, které jsem vám chtěla nabídnout. Začneme pomalu, s kopřivou, meduňkou, fialkami, jitrocelem a naše spíž, lednice nebo domácí přírodní lékárnička se začne pomalu, ale jistě naplňovat poklady, které použijeme do našich receptů a až se nám sbírka rozroste, můžeme připravit jedlé dárky. Jsme teprve na začátku, uvidíme co do sbírky dáme za pár týdnů, kdy příroda bude ještě bohatší.

tags preset=”Blog”]

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

Nejlepší bylinky pro ženské zdraví

Křeče, výkyvy nálad, bolesti hlavy, záněty nebo problémy s pletí jsou nepříjemnosti, které nás ženy mohou pěkně potrápit (a také vytočit). Hormonální nerov...

Jarní strozzapreti

Recept pro milovníky těstovin a rychlých jednoduchých receptů. Lehké svěží jídlo, které budete mít na stole během chvilky.

Proč mám na zahradě tymián

V mojí bylinkové části zahrady určitě nesmí chybět tymián. Všichni tuto rostlinku znají a na stránkách Jíme Jinak je součástí spousty receptů. Já vám předs...
9
1

6 tipů na Velikonoční kraslice (bez vejce!)

Na kreslení kraslic není třeba slepičí vejce. Zkuste některou z těch 6 vegan friendly alternativ. A zapojte i děti!
27
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...