Co jsou to emulgátory
Emulgátory se často používají k zahušťování potravin. Některé jsou syntetické, jiné přírodní. Přidávají se do zdravých produktů, zejména těch bez lepku, laktózy a živočišných bílkovin. Většina z těchto emulgátorů jsou obecně považovány za bezpečné, to však neznamená, že s nimi nejsou spojeny vedlejší účinky. Jako třeba tyto!
U zdravých pokrmů je najdete nejčastěji v:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- ořechových a obilných nápojích (mléka),
- pečivu (hlavně v bezlepkovém),
- mléčných alternativách (rostlinné jogurty, smetany),
- zdravých zmrzlinách,
- proteinových prášcích,
- tyčinkách,
- pomazánkách aj.
Karagenan (E407)
Karagenan je přírodní želírující látka a zahušťovadlo, které se získává z mořských řas (alternativa živočišné želatiny pro vegany a vegetariány). V potravinářství se používá do pečiva (zlepšuje těsto, zvětšuje objem), do smažených pokrmů (redukuje množství vstřebatelného oleje), pudinků, pomazánek a zdravých paštik (i veganských), zmrzlin, sladkostí, čokolády, džemů, zálivek, polévek, dětské výživy, smetany aj. Zatímco některé studie ukazují, že je bezpečný, jiné zjistily opak. Podle vědců karagenan může způsobit zánět střev a dokonce negativně ovlivňuje inzulín (1, 2, 3). V rámci je EU povolen pro široký okruh potravin v částečně omezeném množství (byla provedena revize, že by se karagenan neměl používat pro počáteční kojeneckou výživu a potravin pro speciální lékařské účely).
Celulózová guma (E466)
Celulózová guma pochází z buněk rostlin a používá se k zahušťování nízkotučných potravin (vytváří krémovou strukturu). S růstem zdravých potravin s použitím tohoto éčka vzrostly také zánětlivé onemocnění střev (syndrom dráždivého tračníku). Odborníci se domnívají, že existuje souvislost. Studie na zvířatech naznačují, že může způsobit obezitu a zánět, a to i při nízkých dávkách. Rovněž narušuje ochrannou výstelku střeva a mění bakteriální osazení střeva. (4)
Polysorbát 80 (E433)
Polysorbát pomáhá spojit ingredience dohromady. Používá se například ve zmrzlině, kterou dělá krémovou a nadýchanou, namísto zmrzlé cihly nebo v pečivu, aby se zpevnilo těsto a pečivo zůstalo déle čerstvé. Ačkoli se považuje za bezpečnou, může způsobit zažívací problémy. Studie na zvířatech ukázaly, že způsobuje imunitní reakci, jako je tomu u lidí s kolitidou a zánětem střev, a také zkracuje tlusté střevo myší a narušuje střevní rovnováhu. (5)
Xantanová guma (E415)
Je to látka přírodního původu, získaná fermentací glukózy nebo sacharózy. Obvykle se jako surovina pro výrobu xanthanu používá kukuřice nebo sója (mohou být geneticky modifikované). Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor. Pokud jste si někdy koupili bezlepkové pečivo, pravděpodobně jste na ni narazili ve složení. Dokonce si ji můžete i koupit a do bezlepkového těsta na pečivo, které doma pečete, přidat, aby získalo nadýchanou strukturu jako má klasické lepkové pečivo. U některých dětí se kvůli konzumaci potravin s xantan gumou objevily vážné střevní problémy. (6)
Souhrnem
I když v obchodě aktivně vyhledáváte zdravé možnosti, balené a zpracované potraviny (i když se tváří zdravě) mohou stále obsahovat přísady, které způsobují zažívací potíže a další zdravotní problémy. Sledujte proto dobře složení. A třeba je právě teď ten čas, abyste si tyto produkty začali vyrábět sami doma.
- Například ořechová mléka a smetany jdou překvapivě snadno udělat doma téměř bez práce – zkuste třeba oblíbené mandlové mléko a mandlovou smetanu.
- Také nejrůznější pomazánky můžete během chvilky vykouzlit ze zbytků luštěnin, zeleniny a obilovin.
- Bezlepkový chleba si můžete také upéct doma.
- Zdravá a výborná majonéza se dá rychle vyrobit z tofu nebo čočky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, ta xantanová guma se dává skoro do všeho aspoň já na ni narážím ve zpracovaných potravinách velmi často.
Ďakujem za článok Ajka. Napadá ma k tomu, či majú negatívny dopad na zdravie i sójový či slnečnicový lecitín.