Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Udon s mrkvovou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Domácí Udon nudle s lahodnou mrkvovou omáčkou vonící kořením. Recept pro milovníky asijské kuchyně i zdravé stravy. Připravte si tento lahodný a zdravý pokrm plný chutí!

Ingredience

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit mrkvovou omáčku s nudlemi

  1. Připravte si nudle udon.
  2. Do kastrolu dejte trošku oleje, mrkev nakrájenou na nudličky, trochu osolte, podlijte vodou – stačí malinko a duste několik minut.
  3. Na pánvi s olejem zkaramelizujte cibuli. Když je hotová, přidejte česnek, koření pěti vůní, sezamové semínko a znovu lehce osmahněte.
  4. Do skleničky dejte tamari, 2 lžíce vody, sirup, gochujang a sójový jogurt. Pořádně promíchejte.
  5. Dušenou mrkev přendejte na pánev, přidejte cibuli, a zalijte připravenou směsí.
  6. Uvařte Udon, přidejte na pánev, zvyšte plamene a všechno promíchejte a dovařte dokud omáčka nezhoustne. Je to pár minut.
  7. Na talíři posypte tenkasu a petrželkou.

Praktické

  • Tlusté nudle Udon jsou připravené ve strojku. Návod zde.
  • Nevynechte koření.
  • I kondiment v tomto receptu má důležitou roli, pokud je možné, nic nevynechte.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari – pohankovou cizrnovou, hrachovou apod. a jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
  • Pro bezlepkovou verzi podávejte s bezlepkovými nudlemi -např. rýžovými.

Obměna

  • Udon nudle můžete koupit i hotové, ale čtěte složení
  • Použila jsem čerstvé výhonky česneku, který zapomenutý v půdě pěkně raší. Můžete klidně použít stroužky česneku.
  • Posypku tenkasu můžete vynechat, ale pokrm krásně doladí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme pastu gochujang.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za inspiraci. Určitě vyzkouším.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganský Dolsot Bibimbap (fotopostup)

Veganský Dolsot Bibimbap je jídlo inspirované tradičním korejským receptem. Pikantní jídlo připravované ve speciálním hrnci dolsot, který však pro přípravu...

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

Korejské Japchae jinak

Korejský pokrm Japchae je míchaná zelenina se skleněnými nudlemi ze sladkých brambor a v původní verzi také s masem. Vyzkoušejte tuto zdravější veganskou v...

Zimní závitky

Vyzkoušejte tyto zimní závitky s vynikající náplní a pikantní omáčkou. Doufám, že si pochutnáte jako my.

Thajský květák

Jednoduché jídlo, které svou chutí připomíná thajskou kuchyni, a to díky kokosovému mléku a arašídovému máslu. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo....

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské.