- domácí Udon nudle
- domácí tenkasu
- 4 mrkve
- 1 cibule
- česnek
- koření pěti vůní
- 1 lžíce gochujangu
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička rýžového sirupu
- 4 lžíce sójového jogurtu
- sezamové semínko
- petrželka
- olej
- sůl
Jak připravit mrkvovou omáčku s nudlemi
- Připravte si nudle udon.
- Do kastrolu dejte trošku oleje, mrkev nakrájenou na nudličky, trochu osolte, podlijte vodou – stačí malinko a duste několik minut.
- Na pánvi s olejem zkaramelizujte cibuli. Když je hotová, přidejte česnek, koření pěti vůní, sezamové semínko a znovu lehce osmahněte.
- Do skleničky dejte tamari, 2 lžíce vody, sirup, gochujang a sójový jogurt. Pořádně promíchejte.
- Dušenou mrkev přendejte na pánev, přidejte cibuli, a zalijte připravenou směsí.
- Uvařte Udon, přidejte na pánev, zvyšte plamene a všechno promíchejte a dovařte dokud omáčka nezhoustne. Je to pár minut.
- Na talíři posypte tenkasu a petrželkou.
Praktické
- Tlusté nudle Udon jsou připravené ve strojku. Návod zde.
- Nevynechte koření.
- I kondiment v tomto receptu má důležitou roli, pokud je možné, nic nevynechte.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari – pohankovou cizrnovou, hrachovou apod. a jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
- Pro bezlepkovou verzi podávejte s bezlepkovými nudlemi -např. rýžovými.
Obměna
- Udon nudle můžete koupit i hotové, ale čtěte složení
- Použila jsem čerstvé výhonky česneku, který zapomenutý v půdě pěkně raší. Můžete klidně použít stroužky česneku.
- Posypku tenkasu můžete vynechat, ale pokrm krásně doladí.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme pastu gochujang.
Komentáře
Děkuji za inspiraci. Určitě vyzkouším.