Domů > Magazín > Blog

Umeocet

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies

Umeocet je skvělý pomocník v kuchyni. Pokrm nejen okyselí, ale také osolí a navíc má mnoho zdravotních benefitů.

Umeocet v “kostce”

  • Umeocet je takový šikovný pomocník dva v jednom. Pokrm totiž nejen okyselí, ale také osolí, je v něm totiž okolo 20 % soli.
  • Nejde ve skutečnosti o ocet. Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiného tamějšího tradičního produktu, švestiček umeboshi. Ty jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek, pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují při trávicích potížích, při pálení žáhy, po konzumaci těžko stravitelného jídla.
  • Podobně funguje i umeocet, což je vlastně slaný nálev, do kterého se usušené švestičky nakládají, aby zde fermentovaly.
  • Krásnou červeno-fialovou barvu umeoctu dodávají listy shiza, které se do nálevu také přidávají.
  • Umeocet obsahuje kyselinu citronovou a další přírodní kyseliny, naopak v něm není kyselina octová, v pravém slova smyslu tedy o ocet nejde, ale tento název se pro něj ujal v angličtině (ume plum vinegar) i v dalších jazycích.

Jak používat umeocet

  • Na ochucení kulajdy, koprovky, čočky nakyselo a dalších pokrmů…
  • K přípravě salátových zálivek a dresinků – kombinací je bezpočet, zkuste například jogurtový dresink (z jogurtu, umeocta a medu či sirupu – agávového, rýžového), hořčicovou zálivku (z dijonské hořčice, umeocta a sirupu) anebo třeba medovou zálivku (z medu, olivového oleje a oleje z praženého sezamu, umeocta a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy)
  • Podobné kombinace využijete i na přípravu dipů a marinád
  • Na výrobu pickles (kvašené zeleniny) – použijte nálev z 5 dílů vody a 1 dílu umeocta
  • Léčivý nápoj – lžička umeocta rozmíchaná ve vodě pomáhá při nevolnosti z horka, při pálení žáhy, po těžkém jídle

Jak s umeoctem pracovat
– Nezapomeňte, že umeocet obsahuje hodně soli, s případným dosolením pokrmu proto počkejte až po ochucení umeoctem
– Zachová si nejvíc prospěšných látek, když ho použijete ve studené kuchyni nebo když ho přidáte až na konci vaření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

53 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

159
27

Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě

Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat. Biologické jaro už klepe na dveře, pozvěte ho do kuchyně! Určitě...
Blog
klub
1
15

Co nás čeká v roce 2022

Jakou předpověď nám dává čínský kalendář a Feng-Shui pro rok 2022? Co můžeme ovlivnit a na co připravit? Zjistili jsme to u profesionálního lektora Feng-Sh...
107
65

Jíme Jinak v novém! Seznamte se :-)

Naše stránky v noci převlékly kabátek. A ne jen to, ke kabátku přibyla celá řada vylepšení. Podívejte se na video, co je tu nového.
146
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

I letos máme netradiční Vánoční video přání :-)
179
53

Bojíte se, co bude dál? Toto si poslechněte

Z médií se valí tuny špatných zpráv a my si říkáme, jak to všechno bude a jak to skončí? Má smysl vůbec něco dělat? V tomto videu probereme, jak opět najít...

Omáčka z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny je ideálním podzimním či zimním pokrmem. Skvěle se hodí na těstoviny, rýži či k plackám.