Polévky s houbami
Kulajda
Tradiční houbová polévka Kulajda nesmí chybět na našich stolech. U nás samozřejmě ve zdravé verzi, na které si všichni moc pochutnají.
Houbovka
Klasická zeleninová polévka s hříbky všeho druhu. Houbovkou potěšíme všechny milovníky hub.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Bramboračka
Nejsou v ní brambory, je zdravá, chutná, sytá díky pohance a krásně na podzim zahřeje. Můžete do ní použít jak hříbky sušené, tak také čerstvé – obě verze jsou výtečné. Bramboračku můžete udělat i s tuřínem nebo s taro bramborem.
Houbové hlavní chody
Houbová smaženice
Smaženice je výborná podávat s chlebem jako rychlá a chutná večeře. A lze ji namíchat třeba i se zeleninou, výborná je s mangoldem nebo špenátem.
Houbové karbanátky
Karbanátky chutnají všem. Nejlepší jsou smažené, ale můžete je i upéct. Dají se udělat jak z čerstvých, tak i sušených houb. Hodí se k nim jakékoliv naše typické omáčky jako je svíčková, koprová, rajská aj. a knedlík, polentu, těstoviny nebo jinou přílohu.
Řízky z hub
Ať už bedly, praváky, žampiony nebo suchohřiby – jako řízečky jsou výborné všechny. Stačí obalit v hrašce nebo zdravém trojobalu a smažit. Nezapomeňte podávat spolu s ředkvičkovým salátem. Ředkvičky a ředkve pomáhají trávit tuk.
Cizrna na houbách
Nemusí to být jen cizrna, můžete použít jakoukoliv jinou uvařenou luštěninu (např. fazole na houbách), tofu, seitan nebo tempeh. Úplně stejně můžete měnit i zeleninu. Výborná je i dýně, batát, pórek, květák, brokolice. K této dobrotě se hodí jako příloha polenta, těstoviny nebo třeba rýže.
Těstovinový salát s houbami
Rychlá večeře nebo oběd s sebou. Místo žampionů použijte hříbky z lesa.
Houbový koláč Hubník
Tradiční český recept na slaný houbový “koláč”. Lze připravit i z čerstvých i ze sušených hub.
“Maso” na houbách
Místo masa použijme seitan a získáme vynikající jídlo, které se hodí i pro návštěvu. Podávat můžeme ať už se zdravým knedlíkem, polentou, těstovinami nebo třeba kopečkem rýže.
Palačinky s houbovou náplní
Když už nevíte co s houbami, udělejte oblíbené palačinky a naplňte je houbovou směsí. Potěšíte tím všechny milovníky hub a palačinek.
Houbová omáčka
Smetanová houbová omáčka je klasika. Máme ji rádi z lesních hub, žampionů i hlívy. Se zdravým knedlíkem a tofu nebo tempehem je to velká lahoda. A pokud ji chcete více odlehčenou, udělejte hříbkovou omáčku z cukety.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak dneska procházka lesem . Prozatím nic moc ale už se těším na oběd.
Tak “za babku” to je, pokud jsme schopni si ten košík hub z lesa opravdu přinést. To já bohužel nejsem a vždycky si v takovouhle chvíli připomenu vyprávění Jaroslava Duška o tom, jak chodil, tuším že se strýčkem, do lesa na houby. Jeho strýček je chodil sbírat a on je chodil “hledat”. Proto se jeho strýc vracel s plným košíkem a on naopak s prázdnýma rukama. To je přesně můj případ. Houba by na mě musela volat hlásnou troubou a pak bych jí možná zase nevěřila, že je jedlá… Naštěstí mám možnost si koupit houby na trhu. I když to pak zdaleka není “za babku”, houby si dopřejeme. :)