Jak se starat o vánoční stromeček
- Hned jak stromek donesete domů, rozbalte ho a seřízněte kmínek, pokud vám ho při koupi zrovna čerstvě neseřízli. Řez totiž po čase zalije smola a stromek by nemohl pít. Kmínek je nutné zkrátit minimálně o 2 cm.
- Po uříznutí postavte stromeček do nádoby s vodou a skladujte ho nejlépe venku. Stromek vypije asi 5 litrů vody, díky které zůstane déle čerstvý. Pokud by hrozily mrazy, kupte si v lékárně glycerín a přidejte ho do vody, ten zabrání zamrznutí.
- Největší problém je pro stromeček sucho a teplo, proto se mu snažíme co nejvíce vyhnout. Základní pravidlo je skladovat stromeček na chladném místě, ideálně venku nebo na balkóně. Vyplatí se najít nějaké stinné místo, kde na stromeček nebude svítit slunce, které způsobuje další vysychání.
- Pokud chcete mít stromek co nejtrvanlivější, pokropte 2-3x celý strom i s jehličím vodou z konve nebo hadice. Je to zajímavé, ale stromeček dokáže přes jehličí pojmout dalších 5 litrů vody.
- Až dáte stromeček do stojanu, volte takový, do kterého je možné dolívat vodu. Ta by měla dosahovat až ke kůře, stromky totiž vodu sají pletivem, které je pod kůrou. V teple našich domácností stromek trpí, postříkejte mu proto rozprašovačem alespoň 1x denně jehličí. Takto ošetřený stromek vám vydrží doma v teple pěkný určitě víc jak 14 dní.
Živý stromek v květináči
I živý stromek v květináči, je nutné kropit vodou z rozprašovače. V teplé a suché místnosti by neměl zůstat déle než týden. Pozor, ale změna teploty by měla být pozvolná.
Začněte v chladnější chodbě nebo garáži, kde je tak kolem 10°C. Po několika dnech ho přeneste do předsíně. O Vánocích by měl být v pokoji, kde je zhruba mezi 18 až 20°C, maximálně týden. Pak zopakujte stěhování v opačném pořadí, aby si opět přivykl na nižší teplotu. Do jara by měl počkat ve světlé místnosti, kde bude chráněný před mrazy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Stromky ponechané déle doma, nezvládají teplotní šok a uschnou i přesto, že je budete pravidelně zalévat.
Jaký máte na Vánoce stromeček vy?
Umělý, čerstvý nebo živý v květináči?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
My teď s manželem vyrábíme “placatý z větví”. Pro představu – manžel z naší velké jedle nařeže větvičky a ty pak navážeme do košíku s vysokým uchem do tvaru stromečku. Máme ho na stole, tak nepůsobí nijak ošizeně 🙂. Fotku bych našla možná v počítači. Po Vánocích mi to není tolik líto, když se musí vyhazovat 🎄
Za mě je základ všeho koupit kvalitní stromek. Když koupíme čerstvě uřízlý stromek z lesa (prořezy, křivé stromky) vydrží i bez jakéhokoli zalévání v bytě 4 měsíce.