Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo Alzheimerovy choroby?

Jeho kořenité aroma je dáno především přítomností ketonů, zejména gingerolů. Jeho skutečný původ není jistý, předpokládá se, že Indové a Číňané využívají zázvor k léčbě mnoha onemocnění již více jak 5 000 let

Účinky na naše zdraví

  • Je účinný proti zánětům.
  • Používá se při revmatismu, osteoartróze, destrukci kloubů.
  • Potlačuje aktivaci faktorů nádorů a nekrózy.
  • Zmírňuje příznaky nevolnosti a zvracení.
  • Kořen zázvoru se doporučuje při mořské nemoci.
  • Zmírňuje nevolnost při chemoterapii.
  • Má protirakovinné a antioxidační účinky.
  • Využívá se při léčbě respiračních onemocnění.
  • antidiabetické účinky.
  • Zmírňuje zánětlivé onemocnění střev.
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
  • Snižuje cholesterol.

Využití a zpracování

Zázvor se používá v mnoha formách, a to jako sušený, čerstvý, nakládaný, kvašený, konzervovaný, kandovaný, mletý. Zázvor se běžně nakládá do octa. My ho doma používáme nejčastěji čerstvý, ale i mletý sušený a přidáváme ho do sušenek, čočkového kari a jiných pokrmů, ale samozřejmostí je zázvor ve formě čaje a také jako tinktura, pro léčebné účely. Osvědčil se nám při nevolnosti, ale i při bolestech v krku, při nachlazení a virózách. Mně se zázvor velmi osvědčil při nevolnosti v těhotenství.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Když je někomu na zvracení, stačí kápnout kapku čerstvé šťávy na jazyk,” dodává své zkušenosti se zázvorem Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Nové studie (1) zázvoru odhalily, že podávání zázvoru ve formě sušeného prášku, může být prospěšnější než podávání vitaminu B6 a dokonce je jeho užívání přínosnější v porovnání s některými podávanými léky, a to především díky tomu, že nemá takové vedlejší účinky, jako je tomu u léků. 

Jsou ale situace, kdy zázvor nepoužíváme, např. při podezření na covid. Opatrní jsme i s případným přikládáním zázvorového obkladu, který je velmi účinný na řadu zdravotních problémů, ale nesmí se přikládat na partie mozku, na tělíčka kojenců a velmi starých lidí, na těhotenské bříško, bolavé slepé střevo a při velmi vysokých horečkách. Schopnost zázvoru silně prohřívat by v těchto případech byla na škodu, ačkoli jinak pomáhá se zánětlivými onemocněními, astmatickými záchvaty, natažené svaly a mnoho dalších potíží.

Vyzkoušejte tyto recepty se zázvorem:

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
64
30

Rýma: Proč ji máme a jak se jí zbavit u dospělých i dětí

Rýma je nejčastějším onemocněním dětí i dospělých. Co je její hlavní příčinou? Proč se objevuje, jak ji alternativně léčit u dětí, jak u dospělých a jak jí...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...
100
33

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jed...

Je v naší stravě dostatek antioxidantů?

Určitě jste o nich už slyšeli, ale víte, jak pro nás vlastně pracují a s čím pomáhají? A jde vůbec jednoduše a přirozeně získat dostatek antioxidantů pro s...