Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

V Belgii vzniklo 1. muzeum chlebových kvásků

V roce 2013 v belgickém městečku Saint-Vith vzniklo unikátní muzeum. První svého druhu na světě – muzeum přírodních chlebových kvásků. V této budově je uchováno mnoho cenných kváskových “pokladů” od pekařů z celého světa.

Co je to kvásek?
– používá se více než 5000 let pro pečení chleba
– vzniká smícháním mouky a vody
– díky němu chléb kyne a má chlebovou chuť
– bakterie ze vzduchu a mouky přemění cukry na kyselinu mléčnou a octovou (kyselá chuť)
– kvasinky přemění cukry na plyn (kynutí)

Jedinečná sbírka přírodních chlebových kvásků

V tomto okamžiku muzeum hostí 107 přírodních chlebových kvásků z 20 zemí světa. Kvásky si hoví v lednici v teplotě okolo 4 °C a každé 2 měsíce jsou krmeny původní moukou z oblasti, odkud pochází. Každý rok se zakladatelé zaměřují na jednu zemi nebo oblast, ze které sbírají a shromažďují co nejvíce kvásků. Cílem je zaznamenat a uchovat kváskovou historii světa na jednom místě.

🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Každý kvásek je unikát – má jinou chuť i složení

Zakladatelé tohoto místa chtějí pochopit, co dělá každý kvásek tak unikátním a specifickým, proto je vždy nově příchozí kvásek kontrolován a analyzován v laboratoři profesora Marco Gobbettiho, aby se vidělo, jaké bakterie se v něm nachází. Do tohoto okamžiku bylo objeveno více než 700 kmenů divokých kvasinek a 1500 kmenů mléčných bakterií! Díky analýzám jednotlivých kvásků pak bude možné radit lidem, co vše udělat proto, aby měli takový či onaký chlebový kvásek a tím pádem i lepší pečivo. Všechny tyto informace a kvásky jsou zde uchovány jako skutečný zdroj dědictví pro další generace pekařů.

Přečtěte si:
Proč je kvásek lepší než droždí?
Jak založit kvásek a jak se o něj starat?
Jak skladovat a zachránit kvásek
Vyzkoušejte naše recepty na pravý kváskový chléb:

chléb s dýňovým semínkem a vařenou rýží
pšenično-žitný chléb
bezlepkový pohankový chléb
celozrnný pšeničný chléb s kroupami
kukuřično-pohankový bezlepkový chléb

Nový přírůstek v muzeu – 120 let starý kvásek z Yukonu

V Yukonu žije kvásek, kterému je už více než 120 let. Jeho majitelka, Ione Christensenová (84 let), si z něj už 60 let připravuje každou neděli kváskové wafle. Je to ten stejný kvásek, ze kterého její matka pekla chleby a flajpacky, když byla Ione malá. Tento kvásek přišel do Yukonu spolu s jejím pradědečkem roku 1987. Právě v těchto oblastech hledačů zlata, kde panovaly drsné podmínky a špatné počasí, byl kvásek velmi důležitý, protože většina jídla kromě mouky zmrzlaTeď už je i tento kvásek součástí kváskového muzea v Belgii a zkoumá se, jaké mikroorganismy obsahuje.

Prohlédněte si online, jak to v kváskovém muzeu vypadá

Máte doma také kváskový poklad?

Jak starý je váš domácí kvásek a odkud jste si ho pořídili? Ten náš kvásek, Pepa, jak mu doma říkáme, je momentálně starý 6 let. :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář