Domů > Magazín > Blog

V Chorvatsku s Cikrytovými

Milí čtenáři Jíme jinak, dovolte mi, abych se s vámi podělila o následující řádky. Skončil čas prázdnin a dovolených, proto bych ráda udělala rekapitulaci naší rodinné dovolené, kterou jsme se s velkým potěšením rozhodli strávit společně s tvůrci Jíme Jinak, našimi přáteli – Evou, Romanem, Markétkou a Kájou Cikrytovými v Chorvatsku.

Jsem máma od 4 dětí a Jíme Jinak v podstatě neznám

Nejprve se představím. Jmenuji se Veronika, je mi 34 let a jsem matkou 4 dětí a takovou normální ženou v domácnosti na full-time. Troufám si říct, že většinu času jsem milující a radostná, ale když se to sejde, tak jsem i běsnící a nesnesitelná😊 Takže asi jako každá žena, což??

Možná mi to nebudete věřit, ale web Jíme Jinak v podstatě neznám. Největším paradoxem je, že Eva je již delší dobu má velmi blízká přítelkyně! Naše rodiny se navštěvují, děti milují. Ano, je to zvláštní a vysvětlila bych to nejlépe tak, že je tomu díky našim osobním setkáním, kde s Evou probereme vše potřebné. Ta jsou pro mě velmi inspirativní samo o sobě a vždy si odnesu spoustu nových poznatků, které různě aplikuji. S velkou úctou k Evě jakožto mé přítelkyni, bych chtěla dodat, že si její práce velmi vážím, protože během našich shledání, výletů, apod., mohu být svědkem, jak dobré věci pro lidi dělá, dnes a denně, na webu i ve skutečnosti. Vlastně vždy, když jsme někde spolu, tak si uvědomuji, jak si vážím jejího času, protože jakmile se na obzoru objeví někdo, kdo Jíme Jinak zná a pozná Evu, Eva je hned na roztrhání😊.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Já osobně jsem stará konzerva, takže vařím hlavně své zajeté jistoty. Stále se snažím, aby zdravé jídlo bylo základem naší domácí kuchyně, i když se to nepodaří vždy na 100 %.

První týden pohoda na pláži

Nyní už se vrátím do průzračných vod chorvatského ostrova Čiovo a na půvabnou pláž Labadusu, kde jsme strávily obě rodiny první týden dovolené. Lehká letní zdravá strava zde byla zajištěná kuchařským týmem. V kombinaci s místním krásným mořem, horkým letním vzduchem a milou společností našich přátel vše dohromady působilo přímo ozdravně. Byla jsem nadmíru spokojena, jak příjemně jsme se po tomto jídle v parných dnech cítili. Tento týden byl naplněn prostě tělesnou i duševní pohodou😊 Svačinky v podobě osvěžujícího melounu a jiného ovoce byly skvělým doplňkem pohodového pobývání u moře. Pláž Labadusa byla naprosto překrásná! Příjemná kavárnička s výhledem na úchvatné barvy moře kontrastující s bílými oblázky a celkový pohled na záliv lemovaný borovicovými háji a pohupující se loďky😊. Zde jsme prostě byli spokojení se vším všudy. Dospělí jsme mohli v klidu odpočívat a děti jsme nemohli dostat z vody.

Druhý týden v Chorvatsku vaříme sami

Druhý týden jsme strávili s Cikrytovými po vlastní ose v novém místě, v menší osadě Jadrija, co by kamenem dohodil do starobylého města Šibenik.Tento týden jsem se chystala povznést své kuchařské dovednosti a nahlédnout pod ruce do kuchyně Evě, protože zde už jsme se stravou byly odkázáni sami na sebe. Vážení, když Roman pronesl větu:„Když má Eva na dovolené kuchyň, je o 100 % spokojenější“, přivedl mě k hlubokému zamyšlení! Která z nás chce balit na dovolenou kuchyň, aby posléze mohla vyvářet? A vymýšlet, co s sebou vůbec vzít a jak potraviny správně uchovat, aby cestování přežily? Taky bych řekla, že takových žen moc není. Za celý rok v kuchyni už by to snad na chvíli stačilo, ne? 😊  Já s sebou už běžně vozím sójovku, umeocet, miso, nějaké to koření, olej, kuzu, rýži, těstoviny, vločky, prostě to, co v kvalitě bio anebo vůbec není k sehnání.  Ale tentokrát jsem se těšila, protože jsem tušila, že určitě okoukám opět něco užitečného.
A aby ne! Když se Eva rozhodla, že jde vařit, pojala to s takovou lehkostí, jako kdybych si řekla, že teď si posedím a dám si kafe. Bylo mi radostí přihlížet plynulému tanci v kuchyni a sem tam něco zamíchat a ještě si u toho skvěle popovídat. Výsledkem bylo zdravé a velmi chutné jídlo, které si děti odnesli na porcelánovém talíři 30 metrů na pláž, kde si pomlaskávali na dece a my s nimi. Pro kolemjdoucí úkaz jistě nezvyklý, ale rozhodně stojí za to a doporučujeme😊

A cože jsme to měli? Evy rodina každý den něco jiného, protože Eva prostě vařila jako doma. Ten večer, kdy nám nabídla přidat se na večeři jsme měli jsme rýži basmati, tempeh se zelím v omáčce, čerstvý salátek s výbornou zálivkou a podržte se, kváskové lívanceee se šípkovou marmeládou!! Třicet kousků! A vůbec to netrvalo dlouho! Pravda, těsto na lívance bobtnalo v misce připravené z předchozího dne, ale za hodinu bylo vše hotovo a ještě jsme u toho probraly všechno možné i nemožné. Tak za tuto dobu se naše rodina mnohdy nevypraví, když se chystáme do restaurace😊 Tento zážitek byl pro mě se vším všudy vysloveně motivační!

A ještě jedna vychytávka. Z vody po uvaření kukuřičných těstovin Eva udělala puding, který naservírovala tak, že se sliny sbíhaly už napohled. Hustou vodu doplnila sladem, ovocem a mátou viz foto dole a světe div se, pudingu byl nedostatek, děti se mohly utlouct😊

Dovolená je v tuto chvíli za námi a můžeme už jen vzpomínat. Pokud jsme v Chorvatsku sem tam zanaříkali, že 35 stupňů je nesnesitelné horko, po návratu domů jsme měli možnost se zchladit. Na naší chalupě v horách byl rozdíl mezi teplotami v Chorvatsku a v Čechách rovných 20 stupňů. Zavřu-li však oči, jsme zpět na Labaduse…

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

průvodkyně astropsychologií🌙 Život je cesta. Jsme na ní spolu.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
19
8

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...
47
4

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...