Domů > Magazín > Těhotenství a porod

V těhotenství se mi změnily chutě a zeleninu nemůžu ani cítit

Dobrý den, mám dotaz ohledně stravování. Byla jsem v listopadu na kurzu Jíme jinak, už před ním jsme se stravovali částečně jinak, vařila jsem poměrně dost obilovin i luštěnin a zeleniny. Tempeh mi chutnal velmi…. jenže ouha. Právě v tom listopadu jsem otěhotněla a od prosince je „jiná“ strava dost problém. Luštěniny snesu jen v polévce, zeleninu občas pečenou, rýži nemůžu ani cítit, tempeh si raději ani nepředstavuju, zato chleba, rohlíky, řízek a brambory… není problém, ba naopak, někdy mnou úplně zmítá touha po smažáku s hranolkama… Nechutné, já vím. Je mi jasné, že nechutenství k začátku těhotenství patří, ale mám odpor především k pokrmům, které jsem s chutí konzumovala před a v období otěhotnění. Zajímalo mě, jestli s tím má někdo obdobnou zkušenost. Umeboshky jsem ještě nezkoušela….

Zkušenost Lucky: To je vtipné – mám naprosto stejný zážitek jako vy! Teď jsem tedy už v osmém měsíci těhotenství, ale první čtyři měsíce jsem to, na co jsme už přes rok zvyklí nemohla ani cítit! Jedině co jsem zvládla byla suchá rýže a nebo cokoliv nezdravého. Bohužel jsem zvracela ať jsem jedla zdravě, nebo ne. Rozhodla jsem se tedy, ze to nebudu lámat přes koleno. Pro rodinu jsem vařila stále zdravě, ale když jsem to nemohla pozřít, tak jsem to proste nejedla a dala si např.  suché těstoviny. Také jsem měla úplně vlčí chuť po věcech jako je smažák, rohlíky, hermelín a spol. Ale jak říkám, po jejich konzumaci mi bylo mizerně – naštěstí pro mě (jo a umebošky na mě nezabíraly :( )! Kolem pátého měsíce se všechno vrátilo do starých koleji a já si mohla znovu pochutnat na tom, co jedl zbytek rodiny. Takže nevzdávat to, neztrácet hlavu a nelámat to přes koleno. Když to nejde, tak to nejde. Teď je to naopak – když občas nejsme doma a jsme nuceni jist např. na návštěvě, tak trpím jak pes :D Je mi dobře pouze z toho našeho jídla a jsem za to neskonale vděčna! Hodně štěstí se vším.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Helena (Jíme Jinak): Tohle se velmi často stává. Pokud je vám v těhotenství špatně, mohou to být eliminace těla, jak rychle snaží dostat to nepěkné z těla ven. A když probíhají eliminace, tělo bohužel touží právě po tom, čeho se zrovna zbavuje, proto ty šílené chutě na nezdravé věci. Vydržte ten začátek a  jezte jen co zvládnete ideálně v pásmu zdraví a pokud to jen půjde, začnete se zase stravovat co nejvíce zdravě. Vaše děťátko potřebuje co nejkvalitnější stavební prvky. Snažte si mít alespoň jedno jídlo dobré a pak to samo naskočí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Mám to úplně stejně, zvedá se mi žaludek kdykoli si uvařím něco zdravého, šílené chutě na chlebíčky, pečivo, sýry a hlavně na ovoce, brambory a rajčata. Jenže teď, ve třetím měsíci mě z toho špatného stravování ukrutně bolí žaludek. Jediné co zvládám a celou dobu dodržuji je lněný nápoj a miso polévka, ale můžu jíst vždy až po desáté hodině. Dřív nic nedokážu pozřít od počátku těhotenství.

Stiborovamartina
4. 3. 2021

Já trpím :( před otěhotněním jsem krásně jedla podle jj. Tělo bylo pozitivně naladěné, jídlo byla jedna radost. Ráno miso polévka, pak do termosky a dopoledne jsem si ji popíjela místo svačinky. Luxusní obědy podle jj, žádné maso…no bájo. A teď? Od začátku těhotenství bojuji s nechutenstvím, ba přímo odporem ke zdravé stravě. Celý den mi je špatně, snažím se sice snídat kaše, aspoň je “sladím” ořechovým máslem a přidávám oříšky, nebo semínka. Dostanu do sebe miso polévku na oběd, ale toužím po smaženém – proto aspoň zkouším různé zdravější placičky, obalované tofu… a pak už to jde s kopce 😪. I když si peču kváskový chleba, namažu ho máslem i ten plátek sýra se tam schová…ano kupuji od farmářů (manžela sýry neodnaučím), ale už se i ta pizza snědla. Vím, že to je špatně a taky mi to nedělá dobře. Na čisté pleti se objevuje sem tam pupínek, už týden mám zadní rýmu, ale nevím, jak z toho ven 🤧. Psychicky to nedokážu zlomit a moc mne to mrzí. Myslela jsem si, že to díky jj stravě zvládnu lépe. A tak doufám, že to brzy přejde a najedu na to zase s plnou vervou.❤

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18
1

Kyselina listová – doplňky vám ji možná nedoplní

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek, spolu s vitamínem B12 působí preventivně před rakovinou a infarktem. Je doporučována nastávající...