Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Vaječný koňak bez vajec

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
sezóna zima

Vaječný koňak bez vajec? Přesvědčíme vás, že to jde. A je výborný za tepla i za studena.

Ingredience
na cca půl litru koňak
  • 100 g kešu ořechů
  • 350 ml vody
  • 6 datlí (60 g) + 100 ml vody
  • 2 polévkové lžíce rýžového sladu
  • půl lžičky kurkumy
  • polévková lžíce vanilkového extraktu nebo vnitřek z vanilkového lusku
  • 2 lžíce (20 g) kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
  • zrnko soli
  • 1 dcl mirinu

Moc se nám líbil originální přístup Hanky, která nechtěla vařit zdravě jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Nechte se ...

Postup

  1. Ořechy zalijeme vodou a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Datle namočíme zvlášť do 100 ml vody.
  3. Vodu z ořechů slijeme a namočené ořechy vhodíme do mixéru. Přidáme namočené datle i s namáčecí vodou a přilijeme 300 ml studené vody. Mixujeme na plné otáčky pár minut.
  4. Mléko z ořechů a datlí přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude jen suchá drť. Skvělé je také jemné plátýnko.
  5. Hotové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup, kurkumu, vanilku a zrnko soli a zahřejeme k bodu varu.
  6. V 50 ml vody rozmícháme škrob nebo vanilkový pudink a směs přilijeme za stálého míchání do hrnce s mlékem. 
  7. Vaříme jen 3-5 minut, aby se škrob dobře provařil a směs zhoustla.
  8. Ještě za tepla přilijeme mirin, dobře promícháme a je hotovo.
  9. Tento vaječný koňak je výborný jak horký tak studený.

Máčení

Máčení ořechů nebo mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které tyto suché plody konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Převařením se mléko stane lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení, navíc se dobře prolnou chutě.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Obměna

  • Místo kešu ořechů můžeme použít mandle.
  • Místo mirinu lze použít kvalitní koňak nebo rum.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Vaječný koňak vám vydrží v lednici 2 – 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.

Děti od 2 let

Pokud chcete udělat dětskou verzi, vynechte mirin nebo použijte jen lžíci na celé množství pro vůni.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
24. 12. 2024

Od té doby co tohoto koňaku kupuji opravdovou vanilku, tak je to prostě pecka 🙂

Kdyz mi doktor zakazal mleko a vejce, myslela jsem, ze mam po mem oblibenem vajecnaku. Mela jsem par preslapu pri vyrobe, ale povedlo se. Diky moc za tento recept!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...