- 1 hrnek rýže
- 3 hrnky vody
- špetka soli
- 2-3 lžíce startéru (koji rýže nebo domácí pšeničný)
- kousek červené řepy nebo sušený řepový prášek
- kokosové mléko/rostlinné mléko/voda podle potřeby
- plátky sušeného kokosu na ozdobení
Jak připravit růžové rýžové amasaké
- Rýži uvaříme ve vodě se špetkou soli a vaříme na mírném plameni do měkka.
- Po uvaření necháme zchladnout na 60°C (můžeme změřit teploměrem na potraviny nebo prostě vložit ruku do hrnce – když ji na obilí tak tak udržíme, máme 60°C).
- Obilí důkladně promícháme, aby byla teplota obilí nahoře i dole stejná.
- Do horkého obilí vmícháme startér (na 250 g uvařené obilniny přidáváme cca 50 g starteru – 2 až 3 lžíce).
- Přiklopíme hrnec pokličkou a necháme fermentovat viz sekce Praktické.
- Nařídíme budík na 6 hodin dopředu. Po 6 hodinách ochutnáme. Obilí zřídlo působením enzymů. Pokud ještě není dost sladké, necháme ještě chvíli pracovat v teple a po hodině ochutnáme, zda už je sladké dost.
- Pokud je dost sladké, přendáme na sporák a 15 minut povaříme na mírném plameni za častého míchání (kvůli připálení), aby se zastavila fermentace. Pokud je obsah suchý a připaloval by se, podlijeme troškou vody.
- Hotové amasaké rozmixujeme na hladký krém. Pokud je rýže moc hutná, můžeme ji trochu naředit vodou, rostlinným mlékem nebo pro sváteční příležitost a zajímavou chuť třeba kokosovým mlékem. Tekutiny přidáváme raději po troškách.
- Přidáme čtvrt lžičky sušeného řepového prášku nebo nastrouháme kousek červené řepy a šťávu vyždímáme do rýže a promixujeme, abychom získali růžový krém. S řepou opatrně, po kapkách, chceme jen obarvit dezert, nikoli získat řepový krém.
- Podáváme teplé nebo vychlazené zdobené plátky kokosu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Podáváme ještě teplé nebo můžeme uskladnit v zavřené nádobě v lednici a odebírat jako chlazený dezert. V létě můžeme podávat místo zmrzliny. Po vychlazení ještě trochu ztuhne.
- Pokud amasaké nalijeme do skleniček a zavíčkujeme, vydrží nám jako “zavařené” několik dní až týden.
- Můžeme pak odebírat lžící nebo zmrzlinovačem viz foto. Můžeme také dát do mističek či pohárů, před podáváním můžeme vyklopit a ozdobit.
- Fermentace amasaké může probíhat jednoduše v peřinách nebo dekách (kvůli umazání omotáme hrnec ručníkem a vložíme do peřin a polštářů. Potřebujeme udržet obilí cca 6 hodin v teple), nebo můžeme využít fermentor, kde si nastavíme čas na 6 hodin a teplotu na 60°C. Stejně tak můžeme využít domácí pekárnu s programem pro kvašení nebo normální troubu, kde nastavíme nízkou teplotu.
- Čím více dáte startéru, tím sladší krém dostanete. Já dávám od oka a tak mám někdy sladší, jindy méně sladký. Pokud je potřeba, můžeme dezert ještě při podávání přelít obilným sladem nebo sirupem.
- Obarvit bychom mohli i sušeným ovocem, ale pokud se chceme vyhnout kombinaci ovoce a obilí, je řepa ideální a vydatné barvivo, které na chuti nepoznáme, pokud to nepřeženeme s množstvím.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový, pokud jako starter použijete rýži koji a ne pšenici nebo ječmen.
Obměna
- Nejčastěji používám na výrobu celozrnnou kulatou rýži kvůli výživnějším hodnotám, ale i proto, že nám chutná. Skvělá je i bílá kulatornná rýže, dezert z ní bude ještě sladší. Použít můžete prakticky jakoukoli rýži, ale kulaté druhy jsou sladší, speciální je pak druh s názvem “sladká rýže”.
- Místo rýže můžete použít jakékoli jiné obiloviny.
- Místo řepového prášku můžeme dát vanilku, kakao apod. a získat jinou barvu a chuť dezertu. Pokud byste chtěli jinou přírodní barvičku, inspirujte se naším návodem.
Děti
- Dezert je vhodný už pro nejmenší děti v době prvních příkrmů, pouze vynecháme syrovou šťávu z řepy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
😍👍❤️ to vypadá úžasně 🍀
Kdyby tento příspěvek vadil, tak ho smažu – ale píšu ho, protože může mnohým čtenářkám receptu pomoct – sušený prášek z řepy v bio kvalitě vám můžu nabídnout, prodávám ho, nasáčkovaný po 5 g.