- 150 g kysaného zelí
- 150 g čerstvého červeného zelí
- špetka mletého kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 cibule
- 30 g červené loupané čočky
- 20 rýžových vloček
- olivový olej
- sůl
- 7 g sušené houby shiitake
- mandlové mléko
- ume ocet
- voda
- tempeh nebo tofu
- tamari
- pažitka
- petrželka
Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl
- Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
- Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
- Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
- Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
- Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
- Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
- Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající polévka .Děkuji😋
Tak toto je pre mna zatial jeden z top receptov!😋😋😋 Vynikajuca polievka! Uz viem, ze tuto polievku urcite navarim, ked mi pride na navstevu, tradicne sa stravujuca rodina.😊