- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- cca 1/8 dýně (nemusí být, supluje chuť vajec)
- hrášek a kukuřice (jen, pokud dáváte i do klasického bramborového, jinak vynechejte)
- 2 tofunézy
- olej
- sůl
- na dochucení: umeocet
- 2 ks kupovaného polentového knedlíku 500 g (může být domácí vařený, ale je lepkavější)
- cca 8 kyselých okurek bez éček a cukru (nebo ještě lépe domácí kvašené) dle velikosti okurek a chuti
Jak připravit vegan bramborový salát
- Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni i se slupkou také (nemusí být, nedáváme-li ji, vynechejte tuto vrstvu), stejně tak celer.
- Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev cibuli, na ni dýni, na ni celer.
- Posolíme, přiklopíme a dáme vařit.
- Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou a dusíme cca 15-20 minut do měkka.
- Mrkev a petržel nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do osolené vroucí vody nebo vývaru.
- Vaříme cca 10-15 minut do měkka. po uvaření krájíme na malé kostičky.
- Polentový knedlík nakrájíme na plátky a ohřejeme na pařáčku.
- Po ohřátí nakrájíme na drobné kostky, které nám budou nahrazovat brambory.
- Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
- V míse smícháme všechny ingredience (dušená zeleninová směs, vařená zelenina na kostičky, nakrájená okurka, nakrájená polenta), přidáme tofunézu podle chuti.
- Na závěr dochutíme umeoctem podle potřeby.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- My máme rádi salát teplý, navíc je v tu chvíli zelenina zásadotvorná, nepřekyseluje a dobře se tráví. Zkuste to také. Pokud vám to však nevyhovuje, dejte si salát vychladit a podávejte chlazený. Na svátky se hřešit může a pro jednou se nic nestane, když si ho necháte odležet. I druhý den je dobrý, ale už nesplňuje všechny kriteria zdravého plnohodnotného pokrmu. Takže jeho servírování už necháme na vás :-)
Kombinujeme
- Pokud k salátu budete podávat luštěninu (doporučujeme restovaný tempeh, tempeh na medu nebo obalované tofu), máte kompletní talíř a splněná kritéria pro zdravé hlavní jídlo. Přidáte-li ještě kousek syrové a kvašené zeleniny na ozdobu, bude to naprosto dokonalé.
Obměna
- Do salátu dejte zeleninu, jakou jste zvyklí dávat do klasického bramborového salátu, ať je výsledná chuť co nejbližší a vaše rodina co nejspokojenější. Kdo nedává hrášek ani kukuřici, nechť ji vynechá. Někdo naopak rád syrovou cibuli. Většinu lidí nadýmá, ale chyběla-li by vám její chuť, tak šup s ní do salátu. Dýni chuťově v salátu nepoznáte, ale udělá dojem vajec. Pokud ji tam nedáte, stejně se nic nestane, tofunéza se o vaječnou chuť také dobře postará.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já jsem asi natvrdlá, ale proč se tam nedávají brambory? Děkuji
Dnes jsem si konečně udělala tento “bramborový salát”, samozřejmě s drobnými úpravami 🤭. Místo celeru jsem dala zbylý kousek cukety, místo tofunézy vlastní majonézu z červené čočky a dýně. Vše jsem osolila černou solí, takže byla i chuť vajec, nejen barva🥰. K tomu seitan obalený v hrašce a osmažený a zeleninka. Byla to neskutečná dobrota!😋 Jelikož jsem milovnice bramborového salátu, udělala jsem ho samozřejmě víc, takže zítra ho budu mít už sice studený, zato bez práce❤️.