Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Zálivky a dresinky

Vánoční červený salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Vyzkoušejte recept na vánoční červený salát s lahodnou omáčkou a pečenou zeleninou. Stačí nakrájet, smíchat, péct a posypat oříšky – a hotovo! Skvělá zdravá alternativa k tradičním vánočním pokrmům.

Ingredience
Na zálivku:
  • hrst kešu
  • voda
  • citrónová šťáva
  • černý pepř
  • sůl
  • lahůdkové droždí
Ostatní ingredience:
  • červená řepa
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • vařené fazole borlotti
  • lískové oříšky
  • červená čekanka
  • petrželka
  • olivový olej

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak připravit vánoční červený salát

  1. Kešu namočte do teplé vody. Po hodině je slijte, přidejte čistou vodu, lahůdkové droždí, sůl a citrónovou šťávu. Rozmixujte a dejte vařit na několik minut. Omáčka má být sametová, ale ne příliš hustá. Do hotové omáčky namelte černý pepř.
  2. Nakrájejte zeleninu a vložte jí na pekáč. Přidejte sůl, lískové oříšky, olivový olej a promíchejte.
  3. Dejte péct asi na 20 minut.
  4. Do upečené zeleniny vmíchejte uvařené fazole.
  5. Přidejte nasekané radicchio, petrželku a zálivku. Dobře promíchejte.
  6. Salát je výborný vlažný.

Praktické

  • Nemá smysl nic vážit, podle počtu strávníků volte množství zeleniny.
  • Doba pečení bude záležet na velikosti nakrájené zeleniny.
  • Během pečení zeleninu promíchejte.

Obměna

  • Použila jsem fazole borlotti, které můžete nahradit jinými, např. pinto.
  • Můžete přidat jakékoliv ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř. Dáváme pozor na ořechy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Voňavá brokolice

Rychlý jednoduchý recept na lahodné jídlo, které hraje barvami a vůněmi.

Italský podzimní salát

Pokud hledáte osvěžující podzimní pokrm, tento salát je to pravé. Klasická italská kombinace nahořklé červené čekanky – radicchio rosso s hruškou. Pr...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Zimní závitky

Vyzkoušejte tyto zimní závitky s vynikající náplní a pikantní omáčkou. Doufám, že si pochutnáte jako my.

Plněné zelí

Tento recept si můžete obměnit podle vašich chutí. Jakákoliv zelenina, sezónní, vám obohatí uplně obyčejné zelí. Nám chutnalo, doufám, že ani vás recept ne...