Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Vánoční žluté cizrnové kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Variant na kari je nepřeberné množství. Tohle je jednoduché, z běžných surovin a krásně voní vánočním kořením, které není pro kari úplně typické. Můžete k němu přikusovat placky a nebo zvolit jako přílohu rýži či jinou oblíbenou obilovinu.

Ingredience
2-3 porce
Na kari:
  • 1 mrkev
  • cca 1/2 hrnku květáku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička badyánu (nebo dle chuti, je velmi aromatický)
  • 1 lžíce žluté kari pasty
  • sůl
  • citrónová/ limetová šťáva dle chuti
  • 600 ml vody/ vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 lžíce oleje
Na placky:
  • 3/4 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné hladké špaldové mouky
  • špetka jedlé sody
  • nasekané bylinky
  • 2 lžíce oleje + na potření hotových placek
  • 60-80 ml vody

Když skončil Podzimní detox a já jsem bilancovala, jaký byl, co pro mne znamenal a co mi přinesl, opět jsem se nestač...

Jak připravit kari s plackami

  1. V míse smícháme všechny ingredience na placky a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Těsto přikryjeme utěrkou a mezitím připravíme kari.
  2. Česnek, zázvor a cibuli nakrájíme na drobno, mrkev a květák na menší kostky. V hrnci rozpálíme olej a zeleninu chvilku restujeme, poté přidáme kari pastu, badyán, kurkumu a skořici a ještě velmi krátce zarestujeme. Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a cca 10 minut vaříme.
  3. Po uplynutí této doby přidáme uvařenou cizrnu, kokosové mléko, zakápneme citrónovou šťávou (raději méně, kdyžtak dochutíme na závěr) a ještě asi 5-7 minut vaříme.
  4. Pokud je kari řidší než byste chtěli, odeberte naběračku do vyšší nádoby, rozmixujte ponorným mixérem a vraťte zpět do hrnce.
  5. Nyní připravíme placky. Těsto rozdělíme na stejně velké kousky a vyválíme tenké placky. Dle potřeby podmoučíme pracovní plochu a váleček. S tvarem si nelamte hlavu a klidně je nechte trochu rustikální. Placky pečeme na sucho na velmi rozehřáté pánvi cca 15 sekund z každé strany. Po vytažení z pánve potřeme lehce olejem.

Praktické

  • Placky se snažte vyválet opravdu tenké, jedině tak se na nich udělají oka.
  • Při podávání můžete kari posypat ještě troškou skořice.
  • Žlutá kari pasta není moc pálivá, tudíž jí dejte dle své chuti.
  • Hustotu omáčky přizpůsobte zvolené příloze. K plackám se hodí hustější omáčka, k rýži či jiné obilovině může být i řidší.
  • Pro bezlepkovou dietu volte namísto placek bezlepkovou přílohu.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvý zázvor, použijte cca lžičku mletého.
  • Místo cizrny můžete použít i jinou luštěninu.
  • Místo placek můžete ke kari zvolit jakoukoliv přílohu podle své chuti, velice vhodná je např. rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuji za dalsi super recept z cizrny. :) Moc jsem si pochutnala, i kdyz uz jsou spis Velikonoce nez Vanoce. :D Jako prilohu jsme meli bilou basmati s cervenou quinoou a sezamovym seminkem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...

Zelené cizrnové kari

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...