Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Variace na stroganoff

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskovému chlebu.

Ingredience
3 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 větší žampiony
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1 hrnek uvařených bílých máslových fazolí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + trocha vody

Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

Jak připravit stroganoff z fazolí

  1. Mrkev a žampiony pokrájíme na kostky, cibuli a česnek na drobno. Vsypeme do hrnce s rozpáleným olejem a asi 2 minutky restujeme. Zasypeme kmínem, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme, vmícháme 2 lžíce dijonské hořčice a dusíme 10 minut pod pokličkou.
  2. Poté přidáme fazole, nakrájené okurky, smetanu a majoránku a ještě cca 5 minut povaříme.
  3. Nakonec smícháme kukuřičný škrob s troškou vody a vroucí směs zahustíme.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Směs zahustěte dle potřeby a také podle druhu přílohy, kterou k ní podáváte.
  • Skvělou přílohou je červená rýže či špalda, ale hodí se i chléb či placky.
  • Pro bezlepkovou dietu zvole bezlepkovou přílohu.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole dle chuti a stavu zásob.
  • Místo ovesné smetany můžete použít i mandlovou či kešu smetanu.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

60 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je to moc dobré, díky za recept! Ještě zbyly fazole, tak zítra asi repete🤷

Dnešní oběd byl super , vaření se sušenými houbami a uzeným tofu, příloha barevná rýže.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Fazole se zeleninou v jemné kešu omáčce

Fazole jsou vždycky skvělá volba. Připravte je spolu se zeleninou v lahodné krémové omáčce a zaručeně si pochutnáte.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...