Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Variace na stroganoff

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskovému chlebu.

Ingredience
3 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 větší žampiony
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1 hrnek uvařených bílých máslových fazolí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + trocha vody

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit stroganoff z fazolí

  1. Mrkev a žampiony pokrájíme na kostky, cibuli a česnek na drobno. Vsypeme do hrnce s rozpáleným olejem a asi 2 minutky restujeme. Zasypeme kmínem, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme, vmícháme 2 lžíce dijonské hořčice a dusíme 10 minut pod pokličkou.
  2. Poté přidáme fazole, nakrájené okurky, smetanu a majoránku a ještě cca 5 minut povaříme.
  3. Nakonec smícháme kukuřičný škrob s troškou vody a vroucí směs zahustíme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Směs zahustěte dle potřeby a také podle druhu přílohy, kterou k ní podáváte.
  • Skvělou přílohou je červená rýže či špalda, ale hodí se i chléb či placky.
  • Pro bezlepkovou dietu zvole bezlepkovou přílohu.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole dle chuti a stavu zásob.
  • Místo ovesné smetany můžete použít i mandlovou či kešu smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnešní oběd byl super , vaření se sušenými houbami a uzeným tofu, příloha barevná rýže.

Svatava
3. 3. 2023

Moc dobrý, Klárko, děkuji. Vařila jsem bez okurek, protože ty teplé fakt ne-e. 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....