Gurmáni přecházejí na veganskou stravu
Mimo Francii už dříve vegetariánské i veganské restaurace michelinskou hvězdu získaly, ale ve Francii je to premiéra. Restaurace s názvem ONA („Origine Non Animale“, tedy Neživočišného původu) ruší zažité stereotypy o tom, co se v této gurmánské zemi považuje za dobré jídlo. Bývaly doby (a není to tak dávno), kdy když jste Francouzovi řekli, že nejíte maso, odpověděl by: „Ale ty jíš kuře, že?“ Koneckonců u nás to není jiné, taky jste se s tím možná setkali, když jste odmítli na oslavě steak nebo klobásu. Já tedy mockrát.
No a teď ve Francii probíhá něco jako kuchařská revoluce – v kurzu jsou stále více bezmasé a zcela veganské pokrmy. A snad na znamení, že Francouzi jsou připravení přijmout sílící hlavní proud, ocenili první vegan restauraci ve své zemi michelinskou hvězdou.
Čtyři roky ke hvězdě
Šéfkuchařkou restaurace je Claire Vallée (41 let), která otevřela svůj podnik v Arès v jihozápadní Francii již v roce 2016 díky crowdfundingové kampani (sbírka peněz od většího množství lidí) a půjčce od zelené banky. O něco více než čtyři roky později a s kuchyní, která je v současné době uzavřena kvůli pandemii, se stala první restaurací zcela bez živočišných produktů v zemi, která získala klasickou michelinskou hvězdu. Také získala „zelenou hvězdu“ pro své silné etické sklony. (1)
Za zmínku jistě stojí, že Clair, která je původní profesí archeoložka, se vaření začala profesionálně věnovat jako samouk. Veganské kuchyni propadla až po cestě do Thajska.
Než byla loni nucena uzavřít, nabízela obvykle sedm jídel a v nabídce nikdy nechyběly celer, jantarové pivo, pinie, hříbky a saké. Když se novináři 18.1. 2021 po udělení ceny ptali Claire, jak se cítila, když jí průvodce Michelin přinesl dobrou zprávu, odpověděla: „Cítila jsem se, jako by mě srazil vlak.“
„Stalo se to proto, že jste ve mě věřili, že jste věřili v to, nač jsem bláznivě vsadila navzdory pochybnostem, obavám a strachu. Michelinskou hvězdu jsme dostali i díky tomu, že jsme na tom čtyři roky společně pracovali,“ napsala šéfkuchařka na svém Instagramu.(2)
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Udrží se?
Jsme si jisti, že francouzská legie nových veganů a mnoho dalších, kteří se postaví do fronty, aby co nejdříve vyzkoušeli oceňované michelinské talíře restaurace ONA, by restauraci udržela v chodu. Otázka je, co bude dál, když je kvůli pandemii už tak dlouho uzavřena.
Když jsem si procházela fotky na webu restaurace, sbíhaly se mi sliny. Hned bych si po nějakém talíři sáhla! Tak krásně to vypadá, i když kolikrát vůbec nevíte, co to je. Cena samozřejmě odpovídá prezentaci, kvalitě surovin – tříchodové menu stojí 24 euro, sedmichodové sváteční nedělní menu 59 euro.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
To je perfektní zpráva, mám velkou radost a paní majitelce přeji, ať přežije současnou situaci🌹