Příčiny plynatosti
Plyny ve střevě vznikají v rámci trávicích procesů činností trávicích enzymů a střevních bakterií, které zpracovávají jídlo. Část plynů vzniká fermentací nestravitelných složek potravy, část plynů vznikne spolykáním vzduchu při jídle či pití. Produkce určitého množství plynů je normální. Pokud je odchod plynů častý, je doprovázen bolestmi břicha, mluvíme o nadýmání. Jaké jsou příčiny, že k tomu dochází?
- Konzumace špatně uvařených luštěnin.
- Konzumace velkého objemu nadýmavých potravin v jednom jídle.
- Velký objem jídla.
- Jídlo snědené ve spěchu, špatně rozkousané, spolykané.
- Často zobání jídla během dne.
- Pití sycených nápojů.
- Pití tekutin při jídle.
- Nadměrné množství vlákniny, pokud na ní nejsme zvyklí.
- Potravinová intolerance.
- Častá konzumace obilné složky a ovoce v jednom jídle.
Nadýmání může být jedním z projevů oslabení středu našeho těla, tj. oblasti slinivky, sleziny a žaludku, které jsou klíčové pro správné trávení a výživu organismu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak se zbavit večerní plynatosti
Pokud se objeví nadýmání, vyzkoušejte některou z přírodních rad podle článku Osvědčené babské rady proti nadýmání. Dále bude potřeba rozebrat a případně upravit svoje stravovací návyky.
- Jezte večer dobře stravitelné pokrmy. Nedávejte si na talíř těžká a mastná jídla, ale ani velké kopce luštěnin, těstovin či nadýmavějších druhů zeleniny. Vadit může i větší objem syrové zeleniny v jídle. Naučte se, jak správně připravit luštěniny.
- Pozor na velikost porcí. K plynatosti může přispět, pokud si dáváte příliš velké objemy jídla. Jestli máte večer velký hlad, zařaďte mezi obědem a večeří svačinu, případně se podívejte, co jste celkově za den snědli a zda se to teď tělo nesnaží dohnat. Pokud máte stálý pocit nedosycení, nenajedenosti, i když sníte běžnou porci, bude to tím, že oblast vaší slinivky, sleziny a žaludku není ve své síle a neumí využít z potravy potřebnou výživu a energii.
- Věnujte jídlu pozornost. Dopřejte si co nejčastěji při jídle klid a zvlášť večer. Jídlo dobře rozkousejte, nepolykejte kusy, spolknout byste měli až kašičku, která se vytvoří v ústech. Tak bude trávení mnohem efektivnější.
- Poslední jídlo je ideální sníst do 18 hodin (v létě do 19). Jídlo snědené později večer je již špatně stravitelné.
- Na dobré trávení myslete i přes den a nezatěžujte ho průběžným zobáním čehokoliv – tu miska oříšků, tu kousnutí do rohlíku, tu lžíce zbylé rýže po obědě. Mezi jídly je potřeba dát trávicí soustavě odpočinek, aby se vše dobře strávilo.
- Pozorujte svoje trávení. Každému může v jídle vadit něco jiného. Pozorujte, po čem se nadýmání objevuje a tu potravinu zkuste dočasně z jídelníčku vyřadit či jí omezit. Někomu vadí cibule, česnek, paprika, někdo reaguje na mléčné výrobky. Nadýmání může upozorňovat na celkově slabší trávení, které špatně toleruje některé složky potravy.
- Posilujte svoje zažívání výživným jídlem, které nezatíží vaše trávení a podpoří plynulost trávicích pochodů. V jídelníčku byste měli preferovat potraviny, jako jsou celozrnné obiloviny, tepelně upravená zelenina a luštěniny.
Pusťte si kurz Jak začít, je pro vás zdarma a dozvíte se tam, jak si sestavit jídelníček, který posílí vaše trávení. Nebo si prohlédněte, jak vypadá Zdravá pyramida stravování podle Jíme Jinak. Změnili jste stravu, už nějakou dobu jíte zdravě, ale nadýmání se nemůžete zbavit? Více tipů najdete v článku Nadýmání a plynatost po změně jídelníčku.
Držíme palce, aby se večerní nadýmání brzy stalo minulostí! Pokud se nedaří, ozvěte se v komentářích, rádi vás navedeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář