Ledová Frappé káva
I v těchto tropech si můžou milovníci kávy dopřát svůj oblíbený nápoj. S ledovou tříští a nadýchanou pěnou ve formě Frappé. Stačí v mixéru vymixovat svou oblíbenou rostlinnou kávu (meltu, špaldovou, žaludovku atp.), rostlinné mléko domácí či kupované (případně sušené mléko spolu s vodou), trochu přírodního sladidla (slad, sirup) a několik kostek ledu.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Ovoce a bylinky v kostkách ledu
Potřebujete zchladit a zároveň ozdobit drink? Barevnými kostkami ledu překvapíte hosty a z obyčejné vody se najednou stane přitažlivý drink. Ať už jsou to jedlé květy (růže, sedmikrásky, květy jetele, macešek, cukety atp.) nebo jakékoliv ovoce (doporučujeme zejména maliny, borůvky, ostružiny, jahody nebo meloun), které máte po ruce, stačí vybranou ingredienci v tvořítkách na led zalít vodou, rostlinným mlékem nebo moštem a nechat zmrznout v mrazáku.
Milkshake bez mléka
Americká klasika, která v létě určitě nezklame – krémová konzistence tohoto nápoje příjemně zasytí i osvěží. Místo klasického mléka stačí použít jakékoliv kupované nebo domácí rostlinné. Ovoce se dá v receptu měnit dle chuti a sezóny.
Želé osvěžení
Perfektním lehkým a osvěžujícím dezertem je želé. Nejenže díky použití řasy agar agar namísto živočišné želatiny vaše tělo obohatíte o spoustu minerálů a vitamínů (např. jód), ale také touto dobrotou zaženete chuť na sladké, osvěžíte se a neohrozíte vaši váhu a postavu. Agarovým želé můžete zalít jakékoliv sezónní ovoce jako například jahody, meruňky a jablka, udělat si želé bábovičky, které se hodí s sebou k vodě nebo jako svačina do práce. Hosty pak můžete překvapit nevšedním ovocným želé melounem nebo si z agarového želé připravit přitažlivý pohár či skleničkový dezert!
Osvěžující limonády
Limonády nikdy neomrzí. Díky citronu a bylinkám jsou příjemným osvěžením a když přidáte ještě pár kapek rýžového sirupu nebo jiného zdravého sladidla, pak si pochutná i mlsný jazýček. Pokud pěstujete meduňku, určitě ji využijte v meduňkové limonádě, vynechejte bezinky (pokud jste si ale náhodou nějaké nasušili nebo namrazili, určitě je použijte) a vytvořte si mátovou limonádu a pokud nemáte žádné bylinky, pak postačí i okurka a během chvilky můžete vykouzlit osvěžující okurkovou limonádu.
Zmrzky a zmrzliny – ovocné i krémové
Kdy jindy si dopřát zmrzlinu, když ne v těchto letních vedrech? Pokud má být v rámci možností zdravá, tedy bez cukru a éček, pak si ji ale vytvořte doma. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou – zpracujete přebytečné ovoce a pochutnáte si na zdravé zmrzlině, po které se nemusíte bát o svou postavu. Rychlé ovocné zmrzliny vyčarujete rozmixováním sezónního ovoce s troškou obilného sladidla. Takto snadno například vytvoříte ostružinového nanuka, jahodovou zmrzku a na dovolené třeba fíkovou zmrzlinu s čokoládovou polevou. Nanuka si můžete také polít domácí čokoládovou polevu. Pokud jste spíše na krémové zmrliny, pak zkuste kopii krémové zmrzliny Míša nebo jahodovo-rybízový zmrzlinový krém.
Přečtěte si více…
Zajímá vás, co je pravdy na tom, že zmrzlina zahleňuje? Jak moc širokou škálu éček obsahuje kupovaná zmrzlina? Proč je v horku zmrzlina pro tělo spíše zátěží? Pusťte si video, kde vysvětlujeme všechny souvislosti Zmrzliny – jíst či nejíst a jakým dát přednost?
A jak na zdravou zmrzlinu a osvěžení vám poradíme ve článku Vedro a zdravější zmrzlina.
Vychlazený sladký krém nebo pudink
Dezert? V těchto vedrech jedině vychlazený, svěží, šťavnatý a lehký! Našimi oblíbenci jsou:
- Ovocný chia pudink nebo kokosový chia pudink z kokosového mléka.
- Citrónový krém skvěle osvěží a chuťově je velmi lahodný a nadýchaný. Pokud máte zbytek uvařené bílé rýže, máte ho do 5 minut hotový!
- Vychlazený domácí kokosový jogurt (nebo kupovaný rostlinný jogurt) ozdobený čerstvým ovocem, mátou a případně i granolou nebo sušenkami.
- Klasický vanilkový pudink.
- A pokud budete mít chvilku, tak určitě zkuste ovocný řez! Sice je jeho příprava náročnější, ale chuťový zážitek – ta dokonalá souhra chutí, křehkost a nadýchanost – vám to bohatě vynahradí. Našimi oblíbenci tohoto léta jsou “tvarohovo”-pudinkové řezy a “tvarohový” dortík s ostružinami.
Melounový drink
Meloun je asi po zmrzlině a pivu první věc, kterou si nejčastěji dáváme v tropických vedrech. Dodá tekutiny a příjemně osvěží. Tento recept je naprostá rychlovka. Stačí jen meloun rozmixovat a přidat mátu.
Ovocné smoothie
Máte nadbytek ovoce a chuť na něco lehkého, sladkého a přitom zdravého? Pak zkuste dnes velmi moderní a rychle připravený nápoj smoothie z jakéhokoliv čerstvého ovoce. Ten náš je z ostružin a prvních sladkých hrušek. Použít do něj ale můžete jakékoliv ovoce, kterého máte dostatek – maliny, jablíčka, borůvky, meruňky.
Ovocný koktejl
Sezóna jahod už je sice pryč, ale máme tu ostružiny, borůvky a maliny! Pokud nevíte co s nimi, tak je prožeňte mixérem s oříškovým mlékem a užijte si ovocný koktejl jako perfektní svačinu a osvěžení v parném létě.
Pár tipů na závěr…
Nechce se vám vařit? Udělejte si svěží salát!
Co s sebou k vodě?
– 13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
Saláty nemusí být nuda a pořád jedno a to samé dokola! Díky tomuto návodu se je naučíte dělat jako profík v šesti krocích. A pokud potřebujete inspiraci, mrkněte sem na více než 40 našich receptů na fit zdravé saláty.
Anebo tradiční letní ovocné dobroty…
Když se řekne léto, vybaví se nám určitě klasika – české plněné ovocné knedlíky. Dají se jednoduše vyrobit i bez lepku – buď z pohankové krupice nebo z jáhel. Další naší českou specialitou jsou ovocné koláče – táče, lité koláče a bublaniny, které jsou díky ovoci šťavnaté. Použijte kukuřičnou krupici nebo jáhly jako my v receptech a koláče nebudou vysušené, ale naopak vlhké a přímo dělané do horkého počasí.
A co funguje v těchto vedrech vám?
Máte svůj oblíbený osvěžující letní recept? Přidejte váš recept do čtenářských receptů k nám na web a inspirujte ostatní. Fotíte rádi své výtvory? Přidejte se k nám na facebook a sdílejte fotky svých jídel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář