Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Veganská flákota

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, pak je tento recept přesně pro vás. Marinovaná hlíva chytne perfektní masovou konzistenci a červená řepa se postará o zbytek.

Ingredience
  • hlíva
  • olej
  • kousek červené řepy
  • pár lžic tamari
  • sušená majoránka
  • sušený tymián
  • česnek
  • 1 plná lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka
  • voda

Kdosi mi vyprávěl příběh o malém chlapci, který byl houbařit se svým otcem. Houby je zavedly až k státní hranici, kde...

Jak připravit steak z hlívy

  1. Do kuchyňského robotu vložte kousek syrové červené řepy, česnek, sůl, asi půl skleničky vody a tamari. Rozmixujte.
  2. Nalijte směs do mísy, přidejte trochu oleje a ponořte do ní kousky hlívy, aby se marinovala. Houby občas otočte, aby dobře absorbovaly kondiment. Nechte marinovat asi 30 minut.
  3. Přidejte tymián a majoránku.
  4. Vše vložte do pánve, přikryjte pokličkou a duste.
  5. Po uvaření rozpusťte kukuřičný škrob v půl sklenici vody a nalijte na houby. Zvyšte plamen a nechte omáčku zhoustnout. Vytvoří se zajímavý a chutný sosík.
  6. Naservírujte, pokapejte omáčkou, posypte čerstvou petrželku a vychutnejte si s libovolnou přílohou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Na tento recept se hodí hlíva v trsech, tudíž ne ty velké klobouky, i když to jde samozřejmě také.
  • Jednoduchý a rychlý recept, výborný k různým obilovinám, zvláště k rýži.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Omáčku pořádně dochuťte, musí být výrazná.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji. Moc jsem si pochutnala.

Jana Letuš
16. 8. 2024

Dekuji za skvělé recepty. Tento bomba. Řepw je dost cítit, ale jmame ji moc rádi 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Černé na bílém s chřestem

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...