Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Chřest jsem objevila vloni a letos se ho nemohu nabažit.

Ingredience
pro 4 porce
  • svazek zeleného chřestu (půl kila)
  • 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rostlinná smetana
  • umeocet
  • olej
  • 2 šalotky
  • sůl
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

4.5

Jak uvařit chřestovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Chřest očistíme a odřízneme zdřevnatělé stonky.
  3. Chřest nakrájíme na větší kusy, šalotku na kostičky.
  4. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku a trochu soli a společně chvilku restujeme.
  5. Do hrnce přilijeme ohřátý vývar a přidáme ovesné vločky a chřest a vaříme asi 15 minut.
  6. Vypneme oheň, rozmixujeme pomocí tyčkového mixéru do hladka.
  7. Přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
  8. Ozdobíme zelenou petrželkou a posypeme gomasiem.

Praktické

  • Zelený chřest se nemusí loupat, stačí odříznout zdřevnatělé konce.
  • Konce se hodí do zeleninového vývaru.
  • Polévku můžete uvařit i z bílého chřestu, ale ten je potřeba oloupat.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme dochucovadly a solíme jen malinko.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    12 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mila Beata
    19. 9. 2024

    Minule byl recept na polevku ze zeleného chřestu a já zrovna musela zpracovat bílý , a dnes mám zase jenom zelený 😂♥️
    Mnaaaaaaqaam ♥️

    Polévka byla výborná.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

    Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

    Jemný kopřivový krém s koprem

    Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

    Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

    Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

    Kvásková cibulačka

    Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

    Celerová polévka s koprem

    Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

    Novoroční čočkový kompletní talíř

    Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...