Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Veganské karamelky (bez mléka i cukru)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tyto karamely jsou velmi oblíbená zdravá sladkost u dětí i dospělých. Z přírodních ingrediencí, zcela bez cukru i mléka a během chvilky hotové. Kakaové, vanilkové, kokosové nebo třeba obalené v čokoládě… Všechny mizí velice rychle. Mňam.

Ingredience
  • 6 lžic oříškového másla (např. mandlové nebo tahini)
  • 5-6 lžic rostlinného sirupu (kokosový nektar, javorový, rýžový)
  • 1-2 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli
  • špetka vanilky a 1 lžíce kakaa/karobu

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit domácí karamely

  1. Do misky dáme máslo, sirup, olej a sůl.
  2. Všechno pořádně pomocí lžíce mícháme do doby, než se z řidší hmoty stane jednotlité těsto (trvá to cca 1-2 minuty neustálého míchání lžící).
  3. Těsto buď rozdělíme na 2 poloviny a do první poloviny dáme vanilku a do druhé kakao a obě zamícháme, anebo vybereme jen jednu příchuť a tou ochutíme celé těsto.
  4. Těsto přemístíme do pečícím papírem vyložené krabičky v cca 1 cm tlusté vrstvě a uhladíme ho.
  5. Dáme na cca 30 minut do mrazáku.
  6. Nakrájíme na kostky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nakrájené karamelky můžete zabalit do pečícího papíru jako bonbony. Konce pečícího papíru zaviňte jako u klasických balených bonbonů.
  • Uchovávejte v mrazáku nebo lednici, aby se neroztekly.
  • Pokud je chcete uchovávat v pokojové teplotě, pak místo kokosového oleje použijte kakaové máslo, které hmotu udrží pohromadě i mimo chlad.

Obměna

  • Místo kakaa můžete hmotu zahustit i sušeným kokosovým mlékem. Vzniknou tak karamelky s příchutí kokosu.
  • Karamelky můžete také obalit v čokoládě a zasypat kokosem/mletými oříšky.
  • Do karamelek můžete přimíchat drcené ořechy a nadrobno nakrájené sušené ovoce.
  • Místo sirupu můžete také hmotu ochutit datlovou/rozinkovou pastou (cca 1 a 1/4 – 1 1/2 hrnku).

Děti

  • Karamelky jsou vhodné jako sladkost od 1 roku věku.

Čtenáři vyzkoušeli

Marie: “Díky JJ za inspiraci a úžasné recepty. Karamelky i oříškové sušenky božské!”

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, můžu se zeptat? Co to je oříškové máslo nebo tahini a kde ho seženu?Děkuji.

Ukázat další komentáře