Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Vegety obsahují 3x více soli než zeleniny

Vegety jsou v mnoha domácnostech a restauracích stále ještě běžnou součástí jídel. Na to, že se jedná o zeleninový kořenící přípravek, obsahují v průměru méně než 20 % zeleniny, naopak soli je v nich až 3x tolik. Koupili byste si kilo kuchyňské soli za 140 Kč? Ne? Ale právě takovou sůl si kupujete pod názvem vegeta. Přitom není nic jednoduššího než si ji za pár korun vyrobit doma…

Předražená kuchyňská sůl jménem vegeta

Vegeta je celosvětově známá a prodávaná přísada do jídla. Skládá se ze směsi koření, různých druhů zeleniny a soli. Obal nás přesvědčuje, že díky této žluté sypké směsi, budou mít všechny naše polévky, omáčky a další pokrmy tu správnou chuť. Lidé si ji velmi rychle zvykli používat do jídel, kterým tzv. “něco chybí”. Bez vegety jim jídlo nechutná a už to “není ono”. Jak by taky ne, když vegeta obsahuje glutaman sodný, který způsobuje závislost (1), a objemově až 60 % obyčejné kuchyňské soli (2)! Populární Solčanka obsahuje dokonce až 68 % soli.

Nejdražší sůl není z moře, ale jmenuje se vegeta
Vegety obsahují až 60 % obyčejné jedlé kuchyňské soli. Například s 250 g balíčkem Podravky, která stojí okolo 35 Kč, si domů neseme až 145 g obyčejné soli. Kilový sáček běžné kuchyňské soli však koupíme v obchodě za pouhých 4 až 6 Kč! Pakliže tedy výrobce přidá k soli pár gramů sušené zeleniny, “éček” a koření a nazve to vegeta, cena výrobku se rázem vyšplhá na pětinásobek? Pokud to přepočteme, kilo obyčejné kuchyňské soli z Podravky by nás přišlo na neuvěřitelných 140 Kč! Doma si můžeme takovou vegetu vyrobit za pakatel…

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Glutamát sodný a další “mňamky”

A to není všechno. Složení vegety je plné také nejrůznějších “zlepšujících” přísad – cukrů, tuků, látek zvýrazňujících chuť i vůni, extraktů z kvasnic, barviv, aromat, zahušťujících přísad a glutamanu sodného (= glutamát), který je spojovaný s mnoha zdravotními problémy – bolesti hlavy, návaly, mravenčení, slabost, problémy se svaly (3), také astma (4) a neurologické poruchy jako je Alzheimer a Parkinson (5). Například taková vegeta od Knorru obsahuje až 39 % objemu dochucovadel. Možná se ptáte a co ta zelenina? Například již ve zmiňovaném dochucovadle Knorr je zelenina zastoupená pouze z 3,4 %, v Maggi z 7,2 % a ve Vitaně a Podravce z 15,5 %.

Složení veget pod drobnohledem
1. Podravka – Vegeta
Složení: jedlá sůl 58 %, sušená zelenina 15,5% (mrkev, pastinák, cibule, celer, listová petržel), zvýrazňovač chuti (glutamát sodný, inosinát sodný), cukr, koření, kukuřičný škrob, barvivo (riboflavin).

2. Maggi Harmonie chuti
Složení: Jodidovaná jedlá sůl, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5´-ribonukleotidy sodné), cukr, sušená zelenina 7,2 % (mrkev, pórkový a česnekový prášek, cibule, petrželová nať, špenátový prášek, rajčata, pastinák, celerový prášek, červená paprika), slunečnicový olej, česnekový extrakt 0,6 %, směs koření 0,5 % (pepř, kurkuma), aromata, barviva (paprikový extrakt, riboflavin).

3. Vitana Vegeta
Složení: Jedlá sůl (max. 58%), látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosinan sodný a guanylan sodný), sušená zelenina 15,5% (karotka, petržel, cibule, pastinák, celer, libeček, česnek), cukr, přírodní zeleninové aroma (obsahuje lepek), glukóza, barvivo riboflavin, protihrudkující látka fosforečnan vápenatý, rostlinný olej.

Češi na 2. místě ve spotřebě soli

Česká republika je mezi evropskými změmive spotřebě soli na druhém místě. Češi spotřebují za den v průměru 13,8 g soli na hlavu – tedy 2x víc, než by měli. Denní příjem soli by dle WHO neměl překročit více než 5 g. Sůl v těle zadržuje vodu, způsobuje otoky, vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami a otupuje naše chuťové pohárky.

Alternativa: domácí vegeta za pár korun

Zdravou domácí vegetu si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí vám k tomu jen zelenina, sůl a koření. Podle našeho receptu ji zvládne každý. A můžete na ni zužitkovat i zeleninové odkrojky nebo slupky.

  • Základem polévek i omáček je silný zeleninový vývar, který dodá tu správnou chuť.
  • Místo vegety použijte koření. Existuje celá řada sušených i čerstvých bylinek a směsí, které pokrm výborně dochutí – bazalka, tymián, majoránka, česnek, kopr, kurkuma, kari, sladká paprika aj.
  • Pokud pokrmu stále něco chybí, většinou ho spolehlivě dochutí fermentovaná sojová omáčka (bez cukru a éček) nebo umeocet.

Zdroj obrázků: google.com

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář