Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Vejmrda neboli jablečný křen

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro další dny. Hlavní výhodou toho domácího je, že neobsahuje cukr ani stabilizátory a je levný.

Ingredience
pro 4 lahvičky
  • 1 křen
  • 1 kg jablek
  • 1 citrón
  • 1 špetka soli

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu

  1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
  3. Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
  4. Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
  5. Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Sterilovaná varianta

  1. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
  2. Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
  3. Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10  minut dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí přendáme do lednice.
  5. Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence, po tepelné úpravě dostane krémovou barvu.

Praktické

  • Křen i jablka můžete nakrouhat na robotu, je to rychlejší.
  • Počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
  • Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
  • Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu – ve sterilované se to ztratí, syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!

Obměna

  • Výslednou hmotu můžete v dobrém mixéru rozmixovat na kaši a místo směsi jablek a křenu podávat jemný křenový krém viz obrázek.

Kombinujeme

  • Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem nebo přidávat do salátů a jídel (omáček, polévek apod.)

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Do jakého ročního období se tento recept hodí zařadit ?

Mila Beata
11. 5. 2024

Už ♥️

Ukázat další komentáře