- 1 křen
- 1 kg jablek
- 1 citrón
- 1 špetka soli
Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu
- Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
- Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
- Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
- Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
- Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Sterilovaná varianta
- Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
- Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
- Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10 minut dnem vzhůru.
- Po vychladnutí přendáme do lednice.
- Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence, po tepelné úpravě dostane krémovou barvu.
Praktické
- Křen i jablka můžete nakrouhat na robotu, je to rychlejší.
- Počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
- Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
- Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu – ve sterilované se to ztratí, syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!
Obměna
- Výslednou hmotu můžete v dobrém mixéru rozmixovat na kaši a místo směsi jablek a křenu podávat jemný křenový krém viz obrázek.
Kombinujeme
- Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem nebo přidávat do salátů a jídel (omáček, polévek apod.)
Děti
- I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Do jakého ročního období se tento recept hodí zařadit ?
Už ♥️