Velikonoční dobroty jsou plné barviv
Polevy, cukrová sypání, jedlé dekorace, jedlý papír s potiskem, potahové hmoty… Na tyto všechny ozdoby nejen velikonočních cukrovinek se používají umělá barviva, která obsahují mnoho syntetických látek vyvolávající v těle mnoho problémů a tzv. koktejlový efekt. Je vhodné se jim vyhnout nebo alespoň výrazně omezit – obzvlášť u dětí.
„Výrobci jsou experty na produkci a prodej, nikoli na výživu. Vyrábějí to, co nejvíce láká,
co se prodává. V laboratořích vymýšlejí složení, jejich hlavním cílem je však prodat.
Nejlépe opakovaně,“ vysvětluje používání výrazných barviv specialistka na zdravotní
prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Azobarviva
- Dovedou sytě a stabilně obarvit nápoje i potraviny.
- Obsahují je potahové hmoty na dorty, barevný posyp, potisk jedlého papíru, potravinářská barviva.
- U dětí vyvolávají poruchy pozornosti, tzv. ADHD (v Americe bere každé ráno 6-7 milionů školáků psychofarmaka, aby se “lépe chovali”).
- Výrobci mají povinnost informovat spotřebitele o rizicích na obale výrobku: “může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.”
- K azobarvivům patří: žluť SY (E 110), chinolinová žluť SY (E 104), azorubin (E 122), červeň allura (E 129), tartrazin (E 102) a ponceau (neboli košenilová červeň A, E 124).
Karmín a kyselina karmínová (košenila, košenilový extrakt)
- Sytě červené barvivo (E120).
- Získává se z vysušených těl oplodněných samiček parazitického hmyzu červce nopálového pocházejícího z Mexika. Tito broučci se nejdříve usmrtí ponořením do horké vody nebo páry a vysuší se v pecích nebo na slunci. Pak se hmyz rozemele a vaří v roztoku amoniaku nebo uhličitanu sodného. Na 1 kg tohoto barviva je třeba 140 tisíc kusů hmyzu.
- Využívá se při barvení uzenin, mléčných výrobků, limonád, džemů nebo cukrovinek (např. marcipánová hmota, cukrové posypy, cukrové polevy), ale také rtěnek a kosmetiky.
- Obsahuje potenciálně alergenní složky. U citlivých osob a dětí může způsobit vyrážky nebo vyvolat anafylaktický šok nebo astmatický záchvat.
- Přestože je košenila přírodní barvivo, patří do skupiny antrachinonů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Také je nejspíše příčinou hyperaktivity u dětí, tj. ADHD.
Oxid titaničitý
- Barví potraviny na bílo.
- Jsou jím potahovány například žvýkačky nebo bonbóny, může být součástí kupované bílé zdobicí polevy na perníčky.
- Nanočástice oxidu titaničitého mohou podle studie francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA) v těle způsobovat předrakovinné stavy.
Brilantní modř FCF
- Brilantní modř FCF (E 133) se používá při barvení cukrovinek pro děti a do limonád.
- Narazíte na ni v podstatě ve všech typech cukrářských dekorací, kde je zapotřebí modré barvy.
- Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) po poslední revizi snížil tolerovatelný denní příjem brilantní modři z 10 na 6 mg/kg tělesné hmotnosti denně.
Patentní modř V
- Patentní modř V (E 131) čelí podezření, že může u citlivých jedinců způsobovat alergické reakce.
- EFSA stanovila tolerovatelný denní příjem barviva na 5 mg/kg tělesné hmotnosti denně.
Konzervační látky
- Podle francouzských zjištění může benzoan stát za alergickými reakcemi, v kombinaci s azobarvivy (i sám
o sobě) pak může posilovat hyperaktivitu dětí (způsobovat ADHD). - Sorban draselný slouží také jako konzervant. EFSA jej klasifikuje jako přídatnou látku s maximálním tolerovatelným denním příjmem 3 mg/kg tělesné hmotnosti.
Jíme Jinak radí:
- U všech kupovaných potravin kontrolujte složení. Pokud si nejste jistí, co dané “éčko” znamená, stáhněte si Éčka do peněženky.
- Vyhýbejte se barevným cukrovinkám (nejlépe všemu, co obsahuje cukr), zejména u dětí.
- Do jídel používejte domácí přírodní barviva z ovoce a zeleniny.
- Na velikonoční vajíčka si vyrobte vlastní barvičky.
zdroj: dtest.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář