- 200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
- 80 g pohankové mouky
- 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
- 3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
- 150 g sladěnky
- 150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
- 2 lžíce vinného kamene
- 50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
- 50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)
Jak připravit tvarohového beránka
- Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
- Vaříme asi 15-20 minut.
- Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka.
- V míse rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
- Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.
- Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky nebo mandle, hrozinky nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
- Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.
- Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
- Troubu předehřejeme na 170°C.
- Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.
- Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Beránka můžete sníst tak, jak je nebo ho polít buď “čokoládovou” polevou z karobu či polevou z mandlového másla.
- Jako první spařte hrozinky nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
- Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).
Obměna
- Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.
Děti
- Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Beránek je výborný, těsto se krásně zpracovávalo a na rozdíl od klasiky šel nádherně vyklopit z formy. Lépe řečeno po otočení sám vypadl😁👍 Dělala jsem z poloviční dávky, mám malou formu, ale rozinek jsem dala plnou dávku. Neměla jsem totiž jablečný koncentrát. Rozinky jsem umixovala spolu s tofu. Ještě jsem přidala trochu vanilkového extraktu a klasické máslo – já ten Alsan apod nějak nemůžu. Přidala jsem trochu mandlových plátků a přiznám se, vše jsem smíchala dohromady a dala péct 😁A jsem fakt nadšená, voní po celém domě a je krásně vláčný 😋Moc děkuji za recept 😍
Krásne išiel baranček vyklopiť a vyšlo ešte aj na malého barančeka a 3ks muffin😀