- 1/2 šálku rostlinného mléka
- 1/2 lžičky agar agar řasy
- špetka vajíčkové soli (kala namak)
- špetka kurkumy
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl
Jak připravit vegan vejce na velikonoce
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme agar a po špetce klasickou i vajíčkovou sůl.
- Přivedeme k varu a chvíli vaříme na mírném plameni.
- Nalijeme do formiček na vejce (nebo do alternativ viz praktické).
- Dáme do lednice ztuhnout.
- Ztuhlá vejce vyklopíme a sundejte fólii.
- Pomocí konce škrabky nebo malé lžičky uděláme ve vejci důlek.
- Do zbylé agarové směsi zamícháme kurkumu, sojovou omáčku (můžeme přidat i trochu hořčice) a naplníme jí pomocí malé lžičky důlky.
- Dáme opět do lednice ztuhnout.
- Můžeme vajíčka i ozdobit viz fotografie – jako očička a nos použijeme kuličky pepře, na fousky a ouška buď nakrájené řepíky celeru nebo papriky či mrkve :-)
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáte-li silikonové formičky na vajíčka, můžete směs nalít do potravinářskou fólií vyložené naběračky na polévku nebo slupky od avokáda.
- Skladujte v lednici.
- Abyste si byli jistí, že agar ztuhne, zkuste si před nalitím směsi do formičky udělat agarový test. Trochu povařené směsi kápněte na lžičku a dejte ji na pár minut do lednice. Pokud ztuhne, můžete směs nalít do formiček. Pokud by neztuhla, přidejte více agaru a ještě chvíli povařte, poté test zopakujte a nalijte do formiček.
- Vejce můžeme podávat třeba ke koprové omáčce nebo špenátu.
Obměna
- Pokud nemáme, nebo nechceme použít vajíčkovou sůl, můžeme ji vynechat.
Děti
- Pokud vynecháme sůl, mohou tyto vajíčka i děti od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Teda, vypadá to jako normální bílek. Nejdřív jsem si myslela že je to apríl, než jsem se začetla do receptu.
Já zírám, dokonalé! Ruce bych si utleskala za každý váš nápad – recept!👏