Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Velké bílé fazole na kyselo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Velké fazole milujeme. Dnes jsme si moc pochutnali téhle dobrotě.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí/vývar/voda
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • kus bílého zelí
  • 1 hrnek kvašeného zelí
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce tamari / sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • trochu vody
  • olej
  • sůl

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit výborné fazole na kyselo

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Cibuli na kostičky, petržel nastrouháme na hrubo, zelí pokrájíme na proužky, kvašené zelí překrájíme, aby nebylo dlouhé.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibuli, osolíme, pokmínujeme a krátce orestujeme.
  3. Přidáme petržel a zelí a společně krátce orestujeme, pak podlijeme a pod pokličkou dusíme do změknutí zelí, cca 15 minut.
  4. Přidáme fazole, prolisovaný česnek, majoránku a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody.
  5. Zavaříme škrob, obsah zhoustne.
  6. Vypneme, přidáme kysané zelí a smetanu.

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tekutiny přidávejte postupně podle potřeby, abyste neměli místo hlavního jídla polévku.
  • Pokud je obsah řídký, přidejte škrob, je-li příliš hustý, přidejte vodu/vývar.

Obměna

  • Místo petržele můžete použít pastiňák, mrkev či jinou kořenovou zeleninu.
  • Smetanu můžete vynechat a škrob nahradit kuzu.

Děti

  • Pokrm je vhodná pro děti od 2 let, které už jsou zvyklé na velké luštěniny.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes byla tahle dobrota a opravdu se povedla. Omylem jsem přidala i kousek celeru a zapomněla majoránku, ale vůbec tam vlastně nic nechybělo ani nepřebývalo, pochutnali jsme si velice. Super recept, určitě budeme opakovat. Děkuji!! ❤️🏅

Mila Beata
11. 9. 2024
Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!