A proč je to důležité? Protože se stravou chudou na mikroživiny budeme slabí, unavení, neduživí a náchylní k nemocem. Chceme vám proto ukázat, jak rostlinná rostlinná strava bohatá na živiny podporuje správné a efektivní fungování našeho těla.
Vitamín pro dobrý zrak a zdravou kůži
První vitamín, kterému se podíváme na zoubek, je vitamin A. A že je se na co dívat! Tradičně od dětství slýcháme – ” jez mrkvičku, je dobrá na oči”. A to stále platí. Beta karoten, čili provitamin A, je v mrkvi obsažen v hojném množství a je přeměněn na vitamin A, který podporuje mimo jiné dobrý zrak a zdravou kůži. Je to jen jeden z mnoha fytochemikálií, který patří do skupiny karotenoidů.
To je skupina více než 750 pigmentů, které jsou přirozeně produkované rostlinami, mořskými řasami a fotosyntetickými bakteriemi.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Ochrana našeho zdraví
Kromě toho, že ovlivňují zabarvení rostlin (žlutě, oranžově, červeně), jsou odpovědné za jejich zdraví a obranu. Ochranný účinek mají i na naše tělo:
- působí protizánětlivě,
- stimulují imunitní systém
- a bývají spjaty s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.
Karotenoidy z rostlin jsou jednoduše našemu tělu velmi užitečné.
Karotenoidy v rostlinné stravě
Aby lidské tělo dokázalo využít vitamín A, potřebuje přeměnit jeho provitamin na formu zvanou retinol, která je přirozeně přítomná pouze v mase, vejcích a mléčných výrobcích. Na první pohled to tedy vypadá, že by bylo lepší jíst tyto potraviny – je to tak? Ne tak docela!
Skupina karotenoidů je velmi obsáhlá a kromě beta karotenu, který potřebujeme v těle přeměnit na vitamín A, patří mezi karotenoidy například i lutein, zeaxantin a lykopen. Ty se v těle nechovají jako vitamín A, ale mají jiné role a také vysokou antioxidační kapacitu, kdy fungují proti volným radikálům, zpomalují celkové stárnutí organismu a ulehčují imunitnímu systému. Z rostlinné stravy získáváme dostatečné množství karotenoidů, kde část využijeme pro přeměnu ve vitamin A a dalších 90% karotenoidů tělo použije pro další ozdravné procesy.
Rostliny nám tedy poskytují více než dostatek vitamínu A pro regeneraci těla a to je skvělé. Šup s nimi na talíř!
Příště se podíváme detailněji na poslední studie, které zjišťovaly účinky a využití vitamínu A v těle a také na praktické poznatky, které z toho můžeme vytěžit v naší každodenní stravě a předejít tak různým neduhům a od leckterých zdravotních problémů si také pomoci.
Více informací o vitamínu A v angličtině od dvou nejspolehlivějších světových zdrojů najdete na stránkách amerického Národního institutu zdraví a Institutu Linuse Paulinga.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář