- 300 g celého zrna, např. pohanka, rýže, quinoa nebo jáhly nebo jejich kombinace (odzkoušené varianty viz níže, odstavec praktické)
- 300 ml vody
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit bezlepkové palačinky bez mouky
- Vybrané zrno nebo zrna (viz nadpis praktické, kde jsou uvedené možné varianty) namočíme na minimálně hodinu, lépe na 5 hodin nebo přes noc do vody.
- Vodu slijeme a zrnka nasypeme do blenderu.
- Přidáme odměřené množství vody. Doporučujeme nalít do mixéru nejdříve 3/4 množství vody (225 ml), rozmixovat a pak postupně případně dolévat zbytek, abychom vytvořili palačinkové těsto (ani ne husté, ani ne příliš řídké). Každá obilovina může pojmout jiné množství vody.
- Rozmixované těsto nalijeme do mísy, osolíme a smažíme na rozpálené pánvičce nasucho palačinky. S těstem se velmi dobře pracuje a i první palačinky je vždy perfektní.
- Palačinky skládáme postupně na sebe (díky tomu krásně změknou a budou úžasně vláčné) a přikryjeme pokličkou.
- Podáváme nasladko nebo naslano dle toho, jak je máte rádi :-) My jsme si je dali s paštikou žampionová foie gras, napařenou a čerstvou zeleninou.
- Nesnězené palačinky skladujeme v lednici.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tyto veganské palačinky jsou velmi variabilní. Těsto můžete vytvořit z jakýchkoliv obilovin (experimentujte! poměry obilovin u těchto palačinek nejsou důležité), zde jsou naše odzkoušené varianty:
- 100 g pohanka kroupy, 100 g quinoa, 100 g bílá rýže jasmínová
- 300 g pohanka kroupy (francouzské crêpes)
- 75 g pohanka kroupy, 75 g jáhly, 75 g quinoa, 75 g bílá rýže
- 150 g bílá rýže, 150 g pohanka kroupy
- Do těsta můžete přidat koření dle chuti nebo s těstem rozmixovat špenát pro zelenou variantu.
- Doporučujeme palačinky smažit na pánvičce na palačinky.
- Tyto palačinky se skvěle hodí jako svačina do školy, práce nebo na výlet. Ale také jako lehká večeře.
- Palačinky dělejte co nejtenčí. Nalijte necelý šufánek na pánvičku a pomocí naklánění pánvičky a dřevěného roztírače na palačinky těsto rozetřete v tenké vrstvě po celé pánvičce.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, dnes jsem pozměněný recept zkusila, ale přidala jsem trochu červené čočky – pohanka, rýže, čočka, přes noc namočená, pak voda, sůl. Mixování. Šíleně se to připalovalo i na nepřilnavce. Že by tou čočkou?
Mohu si usnadnit praci a pouzit pohankovou mouku hladkou prosim?