- 1 litr zeleninového vývaru/horké vody
- 4 polévkové lžíce ovesných vloček
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
- kousek celeru
- 1 mrkev
- půlka pórku
- olej
- miso pasta
- umeocet
- sůl
- na ozdobu: osmažená zelenina – 1/2 cibule a 1/2 mrkve
- posypka: jarní cibulka
Jak připravit polévku s droždím a vločkami
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Pórek nakrájíme na proužky.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme celer, mrkev a sůl a společně chvíli restujeme.
- Po 3 minutách přidáme ovesné vločky, droždí a ještě pár minut, za stálého míchání, restujeme.
- Zalijeme vařícím vývarem, přidáme nakrájený pórek a pod pokličkou vaříme 10 minut.
- Mezitím nakrájíme cibuli na proužky a mrkev na tenké kolečka. Na pánvičku dáme trochu oleje a zeleninu orestujeme.
- Polévku vypneme, vmícháme miso pastu a dochutíme umeoctem.
- Na závěr polévku ozdobíme restovanou zeleninou.
- Podáváme posypané jarní cibulkou.
Praktické
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné nebo jiné vločky.
- Pokud by byla polévka moc hustá, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
Obměna
- Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
- Kdo má rád koření, přidá si trochu kurkumy.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pro dobrý nedělní start 🙂
Vynikající ❤ Místo celeru jsem dala cuketu.