Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Drožďová polévka s ovesnými vločkami

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku

Milovala jsem drožďovou polévku, kterou mi maminka vařila v dětství. Nebylo těžké vymyslet zdravou verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/horké vody
  • 4 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • kousek celeru
  • 1 mrkev
  • půlka pórku
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: osmažená zelenina - 1/2 cibule a 1/2 mrkve
  • posypka: jarní cibulka

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak připravit polévku s droždím a vločkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Pórek nakrájíme na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme celer, mrkev a sůl a společně chvíli restujeme.
  4. Po 3 minutách přidáme ovesné vločky, droždí a ještě pár minut, za stálého míchání, restujeme.
  5. Zalijeme vařícím vývarem, přidáme nakrájený pórek a pod pokličkou vaříme 10 minut.
  6. Mezitím nakrájíme cibuli na proužky a mrkev na tenké kolečka. Na pánvičku dáme trochu oleje a zeleninu orestujeme.
  7. Polévku vypneme, vmícháme miso pastu a dochutíme umeoctem.
  8. Na závěr polévku ozdobíme restovanou zeleninou.
  9. Podáváme posypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné nebo jiné vločky.
  • Pokud by byla polévka moc hustá, rozmixujte ji tyčovým mixérem.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  • Kdo má rád koření, přidá si trochu kurkumy.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 10. 2024

Pro dobrý nedělní start 🙂

Vynikající ❤ Místo celeru jsem dala cuketu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...