- 1 balíček burizonů (80g)
- 2 dcl sladěnky (ječný slad)
- 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
- hrnek rozinek a brusinek (200g) – mohou být jen rozinky
- 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
- 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
- 1 malá lžička skořice
- čtvrt lžičky mletého hřebíčku
- čtvrt lžičky mletého kardamomu
Jak vytvořit burizonku
- Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
- Postupně propláchněte na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
- Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
- Připravte si všechny ingredience k ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si rozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. :-)
- Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do ní opražené oříšky, mandle, semínka, rozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
- Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
- Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
- Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné je jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
- Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
- Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.
- Pro verzi bez lepku použijeme bezlepkový sirup namísto sladu.
Obměna
- Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
- Variant je nespočet, kdo má rád mandle a rozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Rozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
Děti
- Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Po delší době, něco na svačinky 🙂
Uz to tuhne, jsem zvedava, konecne jsem mohla nekam prsknout quinoa pukance, co mi privezla mamka z dovci z Nemecka. :) Ty pukance jsem pleskala trosku od oka na Werichovo primerene, primerene. :)