- 1 balíček burizónů (80g)
- 2 dcl sladěnky (ječný slad)
- 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
- hrnek hrozinek a brusinek (200g) – mohou být jen hrozinky
- 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
- 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
- 1 malá lžička skořice
- čtvrt lžičky mletého hřebíčku
- čtvrt lžičky mletého kardamomu
Jak vytvořit burozinku
- Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
- Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
- Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
- Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. :-)
- Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
- Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
- Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
- Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
- Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
- Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.
Obměna
- Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
- Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
Děti
- Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Chtěla bych se zeptat, jestli lze místo sladěnky například použít třtinovou melasu nebo med? Děkuji
Tak jo, tak si tu svačinku na dva týdny uděláme znovu 🙂