Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Voňavá omáčka z červené čočky s římským kmínem a kurkumou

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Máte rádi voňavý římský kmín? Tato omáčka má nádech římského kmínu, je jemná a lahodná. Skvěle se hodí k pečené nebo napařené zelenině. Pokud ji uděláte hustší, bude perfektním dipem nebo pomazánkou.

Ingredience
na 1 porci
  • cca 1/4 hrnku uvařené červené čočky + část vody, ve které se čočka vařila
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pár snítků petrželky
  • 1/4-0,5 lžičky římského kmínu (dle vašich preferencí)
  • 1/4 lžičky kurkumy

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Postup

  1. Uvařte si podle návodu červenou čočku.
  2. Čočku dejte do mixéru i s částí vody, ve které se vařila (vodu dávejte postupně dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou), přidejte tahini, kurkumu, sůl, citronovou šťávu, petrželku, římský kmín.
  3. Všechno rozmixujte dohladka.
  4. Podávejte se zeleninou a obilovinou.

Praktické

Pokud uděláte omáčku hustší (nedáte tolik vody z vaření čočky), můžete ji použít jako dip k zelenině / krekrům nebo pomazánku na pečivo nebo palačinky.

Pokud vám z vaření čočky nezbyla žádná tekutina nebo používáte zbytek již uvařené čočky z lednice, použijte vodu nebo vývar.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

novarozarka
25. 2. 2024

SUPER 🤩 ani jsem nestačili vyfotit hotové jídlo 🙂, tak jen jak bylo v hrnci. Nám moooc chutnala

Ta tahini je v tom luxusní 🤩, ještě jsem nakonec zamíchala trochu opečené cibulky. S rýží natural a že zeleniny tam mám batát s červeným zelím z pánve. Mňam!! Děkuji za skvělý recept 🍀🙃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...