- 2 hrsti čerstvého kopru
- čtvrt lžičky soli
- cca 50-80 ml olivového oleje
- 50 g dýňových semínek
- 1-3 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- V mixéru rozmixujte kopr se solí.
- Přidejte lahůdkové droždí, semínka, česnek, citronovou šťávu a 3 lžíce oleje.
- Rozmixujte na pastu.
- Ochutnejte, případně ještě přisolte.
- Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby pesto nepřesahovalo a nemělo šanci se zkazit.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Uchovávejte v lednici.
- Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
- Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
- Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně kopru, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet kopr se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
- Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
- Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.
Obměna
- Místo dýňových semínek můžete dát vlašské či kešu ořechy, mandle, slunečnicová nebo piniová semínka.
- Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
- Bylinky do pesta můžete i kombinovat.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pesto je výborný – zatím teda jen ve skleničce v lednici, ale těším se, až ho při vaření použiju, chutná skvěle!😍