Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Voňavý citronový čirok s čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní citrónu. Skvělé řešení, pokud přemýšlíte, co dobrého s sebou na výlet nebo do práce.

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

ingredience info=” 2 porce”]

  • 100 g čiroku
  • 70 g čočky
  • kus květáku
  • 2 mrkve
  • 1 hrst hrášku
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z bio citrónu
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • umeocet
  • rukola

[/ingredience]

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Jak připravit zeleninový čirok s čočkou

  1. Uvařte čirok a odložte stranou.
  2. Uvaříme předem namočenou čočku v nové vodě a odložte stranou.
  3. Nastrouhejte mrkev a květák na hrubo. Nakrájejte rukolu a česnek. Nastrouhejte citrónovou kůru a vymačkejte šťávu.
  4. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte česnekem a jemně orestujte. Přidejte mrkev, hrášek a květák. Osolte, promíchejte a několik minut restujte. Podlijte troškou vody a  dochuťte umeoctem. Duste několik minut.
  5. Jakmile je zelenina uvařená, přidejte uvařený čirok a čočku, posypte citrónovou kůrou a polijte citrónovou šťávou. Posypejte rukolou a podávejte.

Praktické

  • Výborné teplé i vychladlé ala salát.
  • Vhodné jako jídlo do krabičky na cesty, na výlet nebo do práce.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Luštěninu, obilovinu i zeleninu můžete obměnit podle své chuti, zásob a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

S černou čočkou a špenátem

Jaroslav Hlávka
6. 1. 2025

Jedna z výborných večeří od Vierky 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...