Jablky to začalo
Jablka mají unikátní DNA, která je ve skutečnosti složitější než lidská DNA. Z odebraných roubů si vypěstujete totožný strom, ale ze semen může narůst strom s plody jiné chuti a díky tomu, že se v minulosti vysévala semínka jabloní, máme rozmanitost, a tak i vznikaly další odrůdy.
Cider
Jedná se o alkoholický kvašený nápoj. Vzniká fermentací jablečného moštu, při kterém kvasinky přeměňují jablečné cukry na etylalkohol a oxid uhličitý. V jablkách jsou přirozeně přítomny kvasinky, ale někdy výrobci cideru přidávají své vlastní kvasinky, aby zajistili lepší fermentaci.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Proč si vyrobit vlastní cider
- Neobsahuje žádná aromata a jiné umělé látky.
- Není potřeba přidávat cukr.
- Je z čerstvých jablek.
- Dle použité odrůdy jablek se odvíjí chuť konečného produktu, a tak může být pokaždé jiný.
Co potřebujete
- kvasná zátka
- demižon
- jablečný mošt
- hadička na stáčení do lahví
- láhve
Postup
- Omyté, zdravé ovoce nadrtíme a vylisujeme mošt.
- Čerstvý mošt nalijeme do čistého demižonu a uzavřeme kvasnou zátkou, která zamezuje přístupu vzduchu, ale zároveň umožňuje odchod plynů.
- Pro lepší fermentaci je možno přidat pár slupek, které obsahují kvasinky anebo přidejte pár lžiček vinných kvasinek.
- Uložíme do sklepa a necháme zrát 2 – 3 měsíce. Jakmile se kal usadí, na dně demižonu, přichází chvíle stáčet do lahví.
- Cider stáčíme do čistých lahví a můžeme doplnit čerstvým jablečným moštem, pokud bychom chtěli sladší cider.
- V lahvích probíhá druhotná fermentace, můžete ochutnat a ještě nechat cider nějaký ten týden kvasit. Do roka by se měl vypít.
Zkuste to taky
Už jste si někdy zkoušeli vyrobit jablečný cider doma? Napište nám a podělte se o své zkušenosti. Receptů na výrobu je mnoho, některé jsou jednoduché a jiné složitější. Těšíme se na vaše tipy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Když dělám mošt, tu pěnu dávám pryč. Nevíte jak u toho cideru, jestli dávat do demižonu bez pěny nebo s pěnou?
Mohli by sa namiesto demižónu použiť 5litrové sklené fľaše?