Domů > Jak začít > Inspirace

Vyrobte si doma cider

Cider je oblíbený kvašený nápoj z jablek. Mezi největší milovníky cideru patří bezesporu Velká Británie, Španělsko a Francie. Jeho příprava není složitá a můžete si ho snadno připravit i doma.

Jablky to začalo

Jablka mají unikátní DNA, která je ve skutečnosti složitější než lidská DNA. Z odebraných roubů si vypěstujete totožný strom, ale ze semen může narůst strom s plody jiné chuti a díky tomu, že se v minulosti vysévala semínka jabloní, máme rozmanitost, a tak i vznikaly další odrůdy.

Cider

Jedná se o alkoholický kvašený nápoj. Vzniká fermentací jablečného moštu, při kterém kvasinky přeměňují jablečné cukry na etylalkohol a oxid uhličitý. V jablkách jsou přirozeně přítomny kvasinky, ale někdy výrobci cideru přidávají své vlastní kvasinky, aby zajistili lepší fermentaci.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Proč si vyrobit vlastní cider

  • Neobsahuje žádná aromata a jiné umělé látky.
  • Není potřeba přidávat cukr.
  • Je z čerstvých jablek.
  • Dle použité odrůdy jablek se odvíjí chuť konečného produktu, a tak může být pokaždé jiný.

Co potřebujete

  • kvasná zátka
  • demižon
  • jablečný mošt
  • hadička na stáčení do lahví
  • láhve

Postup

  1. Omyté, zdravé ovoce nadrtíme a vylisujeme mošt.
  2. Čerstvý mošt nalijeme do čistého demižonu a uzavřeme kvasnou zátkou, která zamezuje přístupu vzduchu, ale zároveň umožňuje odchod plynů.
  3. Pro lepší fermentaci je možno přidat pár slupek, které obsahují kvasinky anebo přidejte pár lžiček vinných kvasinek. 
  4. Uložíme do sklepa a necháme zrát 2 – 3 měsíce. Jakmile se kal usadí, na dně demižonu, přichází chvíle stáčet do lahví.
  5. Cider stáčíme do čistých lahví a můžeme doplnit čerstvým jablečným moštem, pokud bychom chtěli sladší cider. 
  6. V lahvích probíhá druhotná fermentace, můžete ochutnat a ještě nechat cider nějaký ten týden kvasit. Do roka by se měl vypít.

Zkuste to taky

Už jste si někdy zkoušeli vyrobit jablečný cider doma? Napište nám a podělte se o své zkušenosti. Receptů na výrobu je mnoho, některé jsou jednoduché a jiné složitější. Těšíme se na vaše tipy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když dělám mošt, tu pěnu dávám pryč. Nevíte jak u toho cideru, jestli dávat do demižonu bez pěny nebo s pěnou?

Mohli by sa namiesto demižónu použiť 5litrové sklené fľaše?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

38
11

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – ...
41

Teplé nápoje pro zimní dny: jde to i bez cukru!

Kazí vám náladu, že je venku chladno a nevlídno? Zahřejte své tělo a potěšte smysly popíjením horkých nápojů bez cukru. A klidně i s dětmi! Připravte si s ...
98
24

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

5 TOP těst na štrúdl plné chutí a inspirace! Od celozrnného a pivního až po listové a bezlepkové těsto. Přidejte kreativní náplně jako ořechovou, švestkovo...
112
2

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům...
207
1

Zahřívací jídla plná veselých barev. Ideální pokrmy na podzim

Vyzkoušejte některý z těchto 14 pokrmů, které vás potěší, zahřejí a pohladí, i když je zrovna venku škaredě a zima. Ideální jídla do pochmurného podzimního...

Obrácený koláč bez lepku

Pokud máte rádi rychlé a jednoduché dezerty z běžných ingrediencí, pak je tento koláč vyborná volba. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji nebo jako svačinka n...