Jablky to začalo
Jablka mají unikátní DNA, která je ve skutečnosti složitější než lidská DNA. Z odebraných roubů si vypěstujete totožný strom, ale ze semen může narůst strom s plody jiné chuti a díky tomu, že se v minulosti vysévala semínka jabloní, máme rozmanitost, a tak i vznikaly další odrůdy.
Cider
Jedná se o alkoholický kvašený nápoj. Vzniká fermentací jablečného moštu, při kterém kvasinky přeměňují jablečné cukry na etylalkohol a oxid uhličitý. V jablkách jsou přirozeně přítomny kvasinky, ale někdy výrobci cideru přidávají své vlastní kvasinky, aby zajistili lepší fermentaci.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Proč si vyrobit vlastní cider
- Neobsahuje žádná aromata a jiné umělé látky.
- Není potřeba přidávat cukr.
- Je z čerstvých jablek.
- Dle použité odrůdy jablek se odvíjí chuť konečného produktu, a tak může být pokaždé jiný.
Co potřebujete
- kvasná zátka
- demižon
- jablečný mošt
- hadička na stáčení do lahví
- láhve
Postup
- Omyté, zdravé ovoce nadrtíme a vylisujeme mošt.
- Čerstvý mošt nalijeme do čistého demižonu a uzavřeme kvasnou zátkou, která zamezuje přístupu vzduchu, ale zároveň umožňuje odchod plynů.
- Pro lepší fermentaci je možno přidat pár slupek, které obsahují kvasinky anebo přidejte pár lžiček vinných kvasinek.
- Uložíme do sklepa a necháme zrát 2 – 3 měsíce. Jakmile se kal usadí, na dně demižonu, přichází chvíle stáčet do lahví.
- Cider stáčíme do čistých lahví a můžeme doplnit čerstvým jablečným moštem, pokud bychom chtěli sladší cider.
- V lahvích probíhá druhotná fermentace, můžete ochutnat a ještě nechat cider nějaký ten týden kvasit. Do roka by se měl vypít.
Zkuste to taky
Už jste si někdy zkoušeli vyrobit jablečný cider doma? Napište nám a podělte se o své zkušenosti. Receptů na výrobu je mnoho, některé jsou jednoduché a jiné složitější. Těšíme se na vaše tipy.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Když dělám mošt, tu pěnu dávám pryč. Nevíte jak u toho cideru, jestli dávat do demižonu bez pěny nebo s pěnou?
Mohli by sa namiesto demižónu použiť 5litrové sklené fľaše?